Oostenrijk heeft nu een speciale eenheid om zijn grenzen te beschermen

Oostenrijk creëert een nieuwe legereenheid die voor de grensbescherming zal worden ingezet. Op die manier moet het land op een eventuele nieuwe golf van vluchtelingen – zoals drie jaar geleden – beter zijn voorbereid. Dat heeft Herbert Kickl, Oostenrijks minister van binnenlandse zaken.

Volgens Kickl, lid van de extreemrechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), moet de eenheid bij een nieuwe crisis binnen enkele uren kunnen worden ingezet om de grensposten te versterken. “Een herhaling van de vluchtelingencrisis moet absoluut worden vermeden,” betoogde de minister tegenover de Oostenrijkse krant Tiroler Tageszeitung. “Wanneer de druk op de grenzen toeneemt, moet snel versterking kunnen worden voorzien.” “Door de inzet van de nieuwe eenheid zullen onder meer efficiëntere identiteitscontroles kunnen worden georganiseerd. In de toekomst zal het niet meer mogelijk zijn om zomaar door de grensposten te wandelen.”

Jörg Haider

Bij de vluchtelingencrisis drie jaar geleden passeerden honderdduizenden vluchtelingen door Oostenrijk op weg naar Duitsland en andere Europese bestemmingen. Oostenrijk moest toen ook een recordaantal asielaanvragen optekenen. De Oostenrijkse Vrijheidspartij van Kickl maakte van de vluchtelingenproblematiek bij de jongste parlementsverkiezingen de voorbije herfst een cruciaal agendapunt. De partij, opgericht door wijlen Jörg Haider, kwam als derde grootste van het land uit die verkiezingsstrijd. Uiteindelijk werd een regeringscoalitie gesloten met de conservatieve partij van kanselier Sebastian Kurz. Die overeenkomst betekent voor de FPÖ de eerste terugkeer naar de macht sinds het begin van deze eeuw. Die regeringsdeelname van een extreemrechtse partij werd elders in de wereld op zware kritiek onthaald. Dit keer is er veel minder protest. Ook in andere landen kan immers een groter verzet tegen immigratie worden opgemerkt.

Allianties

Bovendien heeft de FPÖ ook zijn kritiek op de Europese Unie afgezwakt. In het regeerakkoord van de nieuwe Oostenrijkse coalitie is bovendien een referendum over een verder lidmaatschap van de Europese Unie uitgesloten. Harald Vilimsky, secretaris-generaal van de partij, heeft echter wel aangegeven dat zijn partij in het Europees Parlement in de groep van de eurosceptische Front National van Marine Le Pen zal blijven. Vilimsky (51), zelf lid van het Europees parlement, benadrukte tegenover de Oostenrijkse krant Der Standard dat met kanselier Kurz is afgesproken dat internationale allianties niet in vraag worden gesteld. Hij gaf echter wel te kennen dat allianties zouden kunnen wijzigen na de Europese verkiezingen en het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. (mah)

Meer