Oost-Europese grenzen blijven zwakke schakel voor sigarettensmokkel

Maatregelen die het roken moeten tegengaan, mogen er zeker niet toe leiden dat de smokkel nieuwe mogelijkheden krijgt om zijn activiteiten uit te breiden. Dat is de conclusie van een conferentie die door de organisatie EurActiv Poland werd georganiseerd. Polen vormt één van de belangrijkste kanalen die door smokkelaars worden gebruikt om de Europese Unie van illegale sigaretten te bevoorraden. Aangezien bij illegale handel geen informatie bekend is over de herkomst van de sigaretten, dreigt de impact op de gezondheid volgens EurActiv nog nefaster te zijn. 

De verkoop van sigaretten in de Europese Unie is de voorbije jaren gevoelig gedaald. Toch blijkt nog altijd ongeveer 33 procent van de Europeanen te roken. Dat is volgens de World Health Organization gevoelig meer dan in de rest van de wereld. Er wordt opgemerkt dat vooral de oostelijke grenzen van de Europese Unie routes vormen voor de sigarettensmokkel, dankzij de grote verschillen in prijsniveau’s die in de Europese Unie en Oost-Europese landen worden gehanteerd.

In België kosten sigaretten gemiddeld 5,26 euro, tegenover 3,41 euro in Polen, 1,33 euro in Oekraïne, 1,74 euro in Rusland en minder dan 1 euro in Wit-Rusland. Er wordt nog opgemerkt dat een vrachtwagenlading sigaretten in Scandinavië 2,5 miljoen euro kost, tegenover 1,25 miljoen euro in Duitsland, 500.000 euro in Polen en nog 150.000 euro in Wit-Rusland. Drie jaar geleden konden in Polen meer dan 700 miljoen illegale sigaretten in beslag worden genomen. Dat is een Europees record. Twee jaar geleden zou de smokkel aan de lidstaten een bedrag van 10 miljard euro hebben gekost. 

Antonio Saccone, risico-analist bij het Europese grensbureau Frontex, stelde dat het probleem een stijgende trend vertoont. Onder meer in Litouwen zouden al veel meer ladingen illegale sigaretten worden in beslag genomen. Volgens bepaalde bronnen worden de winsten van de illegale sigarettensmokkel onder meer gebruikt voor de financiering van het terrorisme. Voor sommigen is de toenemende smokkel in belangrijke mate te danken aan de hogere prijzen die in de Europese Unie, te wijten aan de hogere heffingen door de overheden, worden aangerekend. De conferentie werd mee gesponsord door sigarettenfabrikant Phillip Morris. (MH)

Meer