Oorlog in Oekraïne kan munitietekort in Europa veroorzaken

Niet alleen de Russen zien de munitievoorraden slinken als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De landen die wapens leveren aan Oekraïne beginnen ook in de problemen te komen.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds het begin van het conflict hebben Europa en vooral de Verenigde Staten niet beknibbeld op de hulp aan Oekraïne. Het directe gevolg hiervan is een tekort aan munitie in Europa. Daardoor neemt de vrees toe dat het continent over onvoldoende munitie zal beschikken wanneer er sprake is van gewapend conflict binnen Europa.

In het nieuws: Om dit wapentekort op te vangen, besteedt Frankrijk volgend jaar 2 miljard euro aan munitiebestellingen.

  • “Dat is een derde meer dan vorig jaar”, liet Sébastien Lecornu, minister van Defensie, in oktober weten.
  • De Franse denktank IFRI merkt op dat de materiële steun van de Franse strijdkrachten gepaard gaat met een duurzame vermindering van hun eigen middelen, omdat er een tekort aan reservevoorraden is. “De Franse operationele voorraden zijn ontoereikend, omdat die na twee decennia van budgettaire uitputting tot een minimum zijn gereduceerd”, klinkt het.
  • De auteur van het verslag, Léo Péria-Peigné, roept echter op tot redelijkheid: “Frankrijk is Oekraïne niet. De geografische ligging en het lidmaatschap van de NAVO beschermen ons land tegen een grootschalige invasie van het nationale grondgebied”, klinkt het. De expert waarschuwt wel dat het een slecht idee is om nu een strategie voor de voorraden uit te werken die uitsluitend gebaseerd is op wat er zich afspeelt in Oekraïne. Volgens hem zou dat “onzin” zijn.

Het bredere verhaal: Begin december kregen we te horen dat de Europese wapenvoorraden uitgeput waren.

  • Josep Borrell, het hoofd van de EU-diplomatie, merkte onlangs op dat Europa de capaciteit ontbreekt die nodig is om het continent tegen een bedreiging van een hoger niveau te verdedigen. “Tien maanden na de oorlog heeft de steun aan Oekraïne aangetoond dat onze voorraden broos en ontoereikend waren”, klonk het.
  • “De lidstaten hebben beslist 200 miljard euro te investeren in de bewapening om jarenlange onderinvestering goed te maken”, aldus Borrell.
  • Duitsland zei onlangs dat het zelfs een fonds van 100 miljard zou oprichten en de militaire uitgaven zou verhogen tot 2 procent van zijn bbp. Maar het is verre van zeker of het land die beloftes kan waarmaken.

De context: Dit tekort komt er op een moment dat de oorlog nog steeds woedt. Het is einde is overigens nog niet in zicht.

  • Op 15 december zei Valery Zaluzhny, opperbevelhebber van het Oekraïense leger, dat hij ervan overtuigd was dat Rusland Kiev begin 2023 opnieuw zal aanvallen.
  • NAVO-chef Jens Stoltenberg waarschuwt: “We mogen Rusland niet onderschatten. Zij mobiliseren meer troepen, zijn bereid veel slachtoffers te maken en proberen toegang te krijgen tot meer wapens en munitie.”

(ns/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.