Kan Zuckerberg Trump pijn doen?

Republikeinse politici maken zich zorgen over een nieuwe dreiging die de kansen op herverkiezing van president Trump kan dwarsbomen. Wat als Facebook – net als Twitter – straks politieke advertenties op zijn platform gaat verbieden of beperken?

Facebook controleert alle advertenties die bedrijven op het sociale netwerk plaatsen. Wanneer daarin valse, manipulerende of foute verklaringen worden aangetroffen, verwijdert Facebook de advertentie. Maar voor politici geldt deze regel niet. Volgens Mark Zuckerberg zijn mensen verstandig genoeg om te weten wat ze wel en wat ze niet moeten geloven.

Politieke advertenties zijn een goudmijn voor het sociale netwerk. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 spendeerde beide kandidaten Trump en Clinton niet minder dan 80 miljoen dollar op Facebook. Ook dit jaar spendeerde Trump al 24 miljoen dollar aan advertenties op sociale media.

De druk op Mark Zuckerberg is sinds zijn optreden voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vorige maand enkel toegenomen. Ook binnen Facebook is er veel kritiek op de beslissing politici toe te laten leugens te promoten.

Trump is de absolute kampioen van de Facebookadvertenties

Trump is de absolute kampioen van de Facebookadvertenties. Zijn herverkiezingscampagne richt zich op specifieke doelgroepen die via Facebook makkelijk te benaderen zijn. Zijn campagne maakt vaak gebruik van emotionele boodschappen om engagement te genereren, wat waardevolle gegevens oplevert over potentiële kiezers en kleinere schenkers. Op die manier slaagt Trump er in geld in te zamelen, het verzet tegen de lopende afzettingsprocedure te organiseren en accessoires als t-shirts en MAGA-petten te verkopen. 

Twitter kondigde vorige week een verbod op politieke reclameboodschappen aan. Volgens Twitterbaas Jack Dorsey ‘moet vertrouwen worden gewonnen, niet gekocht’.

Brad Parscale, de leider van de Trumpcampagne noemde de beslissing van Twitter “een zoveelste poging van links om Trump en de conservatieven het zwijgen op te leggen”. Tim Murtaugh, de communicatiedirecteur van de campagne, beaamt dat. “Het was altijd duidelijk dat Trump online te succesvol was en dat de Democraten hem de weg zouden proberen te versperren. Om die reden hebben we veel geïnvesteerd in het opbouwen van een machine, die ons ook toelaat met onze miljoenen kiezers te communiceren, onafhankelijk van platforms als Facebook.”

De Trumpcampagne heeft dit jaar al 15 miljoen dollar uitgegeven aan Facebook-advertenties (in 2016 gaf hij daar 70 miljoen dollar uit). De Democratische miljardair Tom Steyer, is de grootste koper van advertenties aan de andere kant van het politieke spectrum. Hij gaf tot nu toe minder dan de helft van dat bedrag uit.

Deze cijfers houden geen rekening met de miljoenen dollars aan advertenties door derde partijen. Zo gaf de conservatieve Judicial Watch sinds begin dit jaar al 2,5 miljoen dolar uit aan advertenties die de politiek van Trump verdedigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20