Leugens op Facebook, de winnende formule voor politici?

Meer dan 250 werknemers van het sociale netwerk Facebook hebben een brief ondertekend waarin ze protesteren tegen de beslissing van Facebook om politici in advertenties te laten wegkomen met leugens. De brief was gericht aan stichter/CEO Mark Zuckerberg en het topmanagement van het bedrijf.

Facebook controleert alle advertenties die bedrijven op het sociale netwerk plaatsen. Wanneer daarin valse, manipulerende of foute verklaringen worden aangetroffen, verwijdert Facebook de advertentie. Maar voor politici geldt deze regel niet. Volgens Mark Zuckerberg zijn mensen verstandig genoeg om te weten wat ze wel en wat ze niet moeten geloven.

Politieke advertenties zijn een goudmijn voor het sociale netwerk. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 spendeerde beide kandidaten Trump en Clinton niet minder dan 80 miljoen dollar op Facebook. Ook dit jaar spendeerde Trump al 24 miljoen dollar aan advertenties op sociale media.

In twee daarvan beschuldigde Trump de voormalige vice-president Joe Biden er valselijk van Oekraïense procureurs 1 miljard dollar te hebben aangeboden om een zaak tegen zijn zoon Hunter te seponeren. In de advertentie zat een videomontage verwerkt waaruit kon worden begrepen dat Biden de feiten bekent. Die advertentie is door 4 miljoen mensen gezien.

Hoewel de 250 werknemers slechts een fractie vormen van het totale werknemersbestand van meer dan 39.000 mensen bij Facebook, is het toch een teken van weerstand binnen het bedrijf over de manier waarop politieke advertenties worden ingezet. De ondertekenaars roepen hun management op om politieke advertenties aan dezelfde controles te onderwerpen als gewone reclames. Ook willen ze het bedrag dat politici aan advertenties spenderen beperken. Tenslotte willen ze dat Facebook een periode net vóór de verkiezingen inlast waarin geen advertenties meer mogen verschijnen.

Facebook, de winnende formule voor politici?

Of dit alles iets aan het standpunt van Facebook zal veranderen is weinig waarschijnlijk. Ten eerste wil Zuckerberg de kip met de gouden eieren niet slachten, want daarvoor is er teveel geld mee gemoeid. Ten tweede heeft hij zich in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd waarbij hij of alle politieke advertenties op zijn platform verbiedt, of niets verbiedt.

Nu ondertussen ook Breitbart is toegetreden tot het team van fact-checkers voor het deze week gelanceerde Facebook News, lijkt het erop dat Zuckerberg minder aanstoot neemt aan wat vingerwijzen van links, dan hij problemen vreest met de regering Trump. Facebookadvertenties speelden een grote rol bij de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Waarom een winnende formule wijzigen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20