Ook volgend academiejaar geen volle aula’s

De coronamaatregelen zullen zich ook volgend academiejaar laten voelen in de Vlaamse universiteiten. Ze stellen voor om de capaciteit in de aula’s fel in te krimpen, schrijft de krant De Tijd.

Sinds de lockdown door de coronacrisis zitten alle studenten van de vijf Vlaamse universiteiten thuis. Op 20 maart besliste VUB-rector Caroline Pauwels, na overleg met de collega-universiteiten, om dit academiejaar enkel nog digitaal les te geven. Hoewel veel studenten dat absoluut niet optimaal vinden, lijkt het erop dat videoconferenties ook volgend academiejaar nog gemeengoed blijven.

In een voorstel voor de GEES geven de universiteiten aan dat ze de capaciteit van hun auditoria met factor zes willen verminderen. Een aula waar in normale tijden plaats is voor 100 mensen, zal nu nog beschikbaar zijn voor slechts 15 tot 20 studenten. Daarom worden de richtingen verdeeld in kleinere bubbels, die in een rotatiesysteem les volgen. Volgens het scenario van de universiteiten, zullen de studenten twee weken per semester fysiek op de campus aanwezig zijn.

‘Blended learning’

Maar ook de bubbels die niet fysiek aanwezig zijn, krijgen uiteraard les. ‘De bubbel die op dat moment niet naar de aula mag, kan de les dan volgen via livestreaming’, zegt KU Leuven-rector Luc Sels. Daarnaast zien de universiteiten ook heil in een vorm van ‘blended learning’, waarbij digitale lessen, practica, werkcolleges en vragensessies gecombineerd worden.

In De Tijd plaatst de Vlaamse Vereniging van Studenten wel enig voorbehoud bij de focus van de universiteiten op digitale lessen. ‘Ze zijn bang studenten te verliezen aan instellingen die een echte campuservaring kunnen verzekeren. Maar een groot deel zal online moeten, daar kan niemand onderuit’, zegt ondervoorzitter Dylan Couck.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20