“België zal geen F-16’s leveren aan Oekraïne”. Dat zei luitenant-generaal Frédéric Goetynck, chef van de materiaaldienst van Defensie, eerder deze week. Daarin wordt hij nu ook bijgetreden door admiraal Michel Hofman, de stafchef van Defensie.
In het nieuws: Een opvallend scherpe Michel Hofman op Radio 1.
- De stafchef kreeg er, opnieuw, de vraag of België F-16-gevechtsvliegtuigen kan leveren aan Oekraïne. Denemarken en Nederland doen dat alleszins wel, en hun vliegtuigen zijn even oud als de onze. Alleen, beide landen ontvingen ondertussen al F-35’s om hun luchtmacht mee uit te rusten, in België zal de eerste F-35 pas tegen 2025 in ons land aankomen.
- Hofman was dan ook stellig: “België zal steun leveren voor de opleiding van piloten en grondpersoneel. Die steun loopt al, en blijft nog lopen tot diep in 2024. Maar er is geen kans dat we toestellen leveren. Ze komen op het einde van hun levensduur; het is ondenkbaar ze nog te leveren aan Oekraïne, terwijl we ze zelf nog nodig hebben.
- Ook het leveren van munitie, voor de Nederlandse en Deense F-16’s dan, is volgens Hofman voorlopig geen optie: “Onze problematiek met munitie reikt veel verder dan enkel leveringen aan Oekraïne. Eerst moeten we onze eigen organisatie op orde stellen. Onze stocks zijn zeer laag, we moeten zelf een inhaalbeweging doen. Dan pas kunnen we donaties aan Oekraïne bekijken.”
Onderliggend: De stafchef durft, met nog een jaar dienst voor de boeg, toch scherp zijn voor de politiek.
- De Oostendenaar heeft een toch niet onopgemerkte boodschap voor de politiek, die regelmatig claimt dat extra budget voor Defensie niet kan, omdat het te weinig personeel heeft om hiermee te gaan werken. “We hebben een schrijnend tekort aan munitie, aan wisselstukken voor onderhoud van onze wapensystemen, we moeten nog heel wat investeren in infrastructuur. Dat zijn behoeftes die je zeer gemakkelijk kan opvangen binnen de huidige personeelssituatie”, zo schiet Hofman met scherp richting Vivaldi, waar Defensie, ondanks de oorlog in Oekraïne, laag op het prioriteitenlijstje staat.
- En ook over de bewapening van drones durft Hofman de bal richting de politiek te kaatsen. België koopt namelijk vier MQ-9B Sea Guardian-drones aan, maar die worden vooralsnog niet bewapend. Op politiek niveau is daar geen consensus over, waarbij vooral vanuit groene hoek de bewapening wordt geboycot. “Bij de aankoop van de drones, in het kader van het STAR-plan, heeft de Defensiestaf voorgesteld om ze klaar te maken voor bewapening. Dat bewapening nodig was, is ook altijd het standpunt van de staf geweest”, zo verduidelijkt Hofman.
(nd)