Nieuwe formule Champions League komt vooral aan topclubs ten goede

De nieuwe formule van de Champions League zal de inkomsten van de Union of European Football Associations (Uefa) uit uitzendrechten wellicht aanzienlijk doen toenemen. Tegelijkertijd lijkt ook deze formule opnieuw de absolute topclubs van het Europese voetbal te bevoordelen.

Dat blijkt uit een rapport van consulent GlobalData. De nieuwe formule zal wellicht over vier seizoenen worden geïntroduceerd.

Meer wedstrijden

De Champions League wordt momenteel door tweeëndertig teams betwist. Dat levert aan televisierechten een bedrag van ongeveer 2,1 miljard euro op. De competitie komt in totaal aan 125 wedstrijden. Er kan dan ook gewag gemaakt worden van gemiddeld 16,8 miljoen euro inkomsten per ontmoeting.

Het nieuwe format breidt de deelnemerslijst echter met vier clubs uit. Bovendien wordt ook de organisatie van de groepsfase van de competitie herzien, waardoor uiteindelijk honderd bijkomende wedstrijden zullen worden gespeeld. Daarnaast kunnen ook meer wedstrijden tussen de topclubs worden verwacht.

‘In de veronderstelling dat de gemiddelde opbrengst per wedstrijd ongeveer op het niveau van de huidige competitie blijft, zal de nieuwe formule van de Champions League aan de Uefa 1,68 miljard euro bijkomende opbrengsten opleveren’, benadrukt Liam Fox, sportanalist bij GlobalData.

Concentratie

Fox wijst er daarbij op dat de televisiezenders door de nieuwe formule ongetwijfeld een groter deel van hun budgetten naar de Europese clubcompetities zullen kanaliseren. ‘Dit zal echter wellicht ten koste gaan aan de uitgaven voor de nationale Europese competities’, voert hij daarbij aan.

‘Door de impact van de coronapandemie – die geleid heeft tot een daling van de inkomsten uit reclame en ook de verkoop van abonnementen negatief heeft beïnvloed – hebben de televisiezenders immers minder inkomsten kunnen genereren.’

‘Het is dan ook weinig waarschijnlijk dat de totale budgetten zullen worden opgevoerd. Grotere bedragen voor de Champions League zullen dan ook wellicht een negatieve impact hebben op de uitgaven die voor de nationale competities worden gereserveerd.’

‘De nieuwe formule zal dan vooral lonend zijn voor de grotere voetbalclubs, die consequent op het Europese front kunnen strijden’, waarschuwt Liam Fox. ‘Clubs die daarentegen uitsluitend in hun nationale competities aantreden, zullen daarentegen waarschijnlijk met dalende inkomsten te maken krijgen.’

‘Hierdoor zullen de inkomsten uit televisierechten en andere commerciële activiteiten nog meer bij de Europese elite worden geconcentreerd. Er moet dan ook gevreesd worden voor een verdere toename van de financiële ongelijkheid tussen de Europese topclubs en de teams die uitsluitend in nationale competities aantreden.’

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.