In navolging van Duitsland beslist nu ook de Nederlandse regering om de drie nog overblijvende kolencentrales in Nederland helemaal open te zetten om meer stroom te produceren. Dat moet de afhankelijkheid van Russisch aardgas verminderen.
Nederlands minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) kondigde het crisisplan dinsdagnamiddag aan op een persconferentie. Het idee is om de kolencentrales harder te laten draaien om de gasgestookte centrales te ontlasten. Zo kan er meer aardgas vrijgemaakt worden om de gasvoorraden voor de komende winter aan te vullen.
Het gaat om een dramatische koerswijziging. Jetten sloot vorig jaar nog deals met de uitbaters van de kolencentrales voor een drastische afbouw van hun activiteiten, met de sluiting als einddoel om aan de klimaatdoelen te voldoen. Maar dat moet nu even wijken.
“Het risico van niets doen is te groot”, verklaarde Jetten op de persconferentie. Hij wees erop dat de Russische dictator Vladimir Poetin gas gebruikt als machtsmiddel. “Het risico op gastekorten in Europa neemt toe als Poetin de gaskraan steeds verder terugdraait.”
Het Russische Gazprom zette eind vorige maand de leveringen aan het Nederlandse gasbedrijf GasTerra stop.
Gas uit Groningen
Van een comeback van de gaswinning in Groningen is vooralsnog geen sprake. Dat was een tweede piste om de eigen Nederlandse stroomopwekking op te krikken, maar het scenario stuit op veel lokaal verzet omwille van het risico op aardbevingen. Nederlands premier Mark Rutte noemde dat eerder al “het aller-, aller-, allerlaatste scenario” mocht de bevoorradingszekerheid in het gedrang komen.
(fjc)