Ook na zijn dood blijft Jeffrey Epstein zijn zakelijke netwerk achtervolgen: Barclays-topman Jes Staley stapt op

Ruim twee jaar na zijn dood blijft zedendelinquent Jeffrey Epstein zijn vroegere zakelijke netwerk achtervolgen. De Amerikaanse topbankier Jes Staley (64) vertrekt als CEO bij Barclays na een onderzoek van de Britse toezichthouders naar de banden tussen Epstein en Staley.

Barclays maakte het vertrek van Staley maandagochtend bekend. De bank zegt de voorlopige conclusies van de financiële toezichthouders FCA en PRA vrijdagavond ontvangen te hebben. Wat daar de inhoud van is, maakt Barclays niet bekend. Ook de autoriteiten zelf geven geen enkele commentaar.

De bank zegt alleen dat Staley die voorlopige conclusies wil aanvechten. Maar dat zal dus zonder de ruggensteun van Barclays gebeuren, want de zaak was blijkbaar wel ernstig genoeg voor de bank om over het weekend een exit-deal met zijn CEO te onderhandelen.

Barclays zegt “ontgoocheld te zijn over de uitkomst”.

Vertrouwensbreuk

Jeffrey Epstein was een veroordeelde zedendelinquent en multimiljonair die een prostitutienetwerk met minderjarige meisjes runde. Hij had een indrukwekkend adresboek en kende de absolute top van de politieke en zakelijke wereld. De controversiële financier pleegde in augustus 2019 zelfmoord in de cel.

Topbankier Staley kwam in contact met Epstein toen hij de afdeling private banking van JP Morgan leidde in de periode 2000-2015. Sinds de Amerikaan in december 2015 de CEO van Barclays werd, zou hij nooit meer contact met Epstein gehad hebben, maar er bleven wel vragen hangen rond hun vroegere financiële banden.

Op deze foto poseert Jeffrey Epstein in zijn New Yorkse woning met Jes (James) Staley, Bill Gates en ook topeconoom en ex-minister van Financiën Larry (Lawrence) Summers.

Dat leidde in februari 2020 tot het onderzoek van de FCA en PRA. Bij de start van dat onderzoek sprak Barclays nog zijn vertrouwen uit in zijn CEO. Maar met de voorlopige conclusies lijkt de bank toch anders naar de zaak te kijken, waardoor Staley naar de uitgang begeleid wordt. Of de Amerikaan geen open kaart speelde of zijn financiële banden met Epstein minimaliseerde, is niet meteen duidelijk.

“Niets gezien van seksuele misdrijven”

Barclays benadrukt wel “dat het onderzoek geen bevindingen oplevert dat Staley enige van de vermeende misdaden van Epstein heeft gezien of ervan op de hoogte was, wat de centrale kwestie was die ten grondslag lag aan de steun van Barclays aan Staley na de arrestatie van Epstein in de zomer van 2019.”

Staley wordt als Barclays-CEO per direct opgevolgd door directielid C.S. Venkatakrishnan, beter bekend als Venkat.

Staley is lang niet de enige die de tol moet betalen voor zijn banden met Epstein. Wat zijn financiële vrienden vooral verweten wordt, is dat ze moesten geweten hebben welk vlees ze in de kuip hadden. Epstein had immers jarenlang een bedenkelijke reputatie en pleitte al in 2008 schuldig voor prostitutie van een minderjarige.

Bill Gates en prins Andrew

Eerder dit jaar erkende Bill Gates dat zijn zakelijke vergaderingen met Epstein “ongepast” waren en Deutsche Bank ging eveneens door het stof. Epstein was ook de jarenlange financieel adviseur van modemagnaat Les Wexner, de stichter van Victoria’s Secret. In een ophefmakende brief zei Wexner in 2019 door Epstein bedrogen te zijn.

Maar veruit de meeste media-aandacht gaat naar Britse prins Andrew, omdat Virginia Giuffre, een vrouw uit het toenmalige Epstein-netwerk, de prins beschuldigt van seksueel misbruik toen ze 17 was. Prins Andrew vroeg vorige week nog aan het Amerikaanse gerecht om de klacht van Giuffre te verwerpen.

(jvdh)

Meer