Ook LinkedIn heeft een probleem met valse accounts

Ook LinkedIn heeft een probleem met valse accounts
Ryan Roslansky, CEO LinkedIn Corp. (foto: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Na Meta en Twitter hebben bots nu ook LinkedIn veroverd. Het socialemediabedrijf, dat eigendom is van Microsoft, verwijderde naar eigen zeggen tussen januari en juni meer dan 21 miljoen valse profielen. Dat is een stijging van 28 procent in vergelijking met de zes maanden daarvoor. Ook werden 87 miljoen scam- en spamberichten weggewerkt.

Waarom is dit belangrijk?

Na Facebook en Twitter vinden valse profielen nu ook hun weg naar het zakelijke sociale netwerk LinkedIn. Die hebben enkel tot doel mensen geld of gegevens afhandig te maken. De plaag zal in de toekomst enkel uitbreiden, nu op grote schaal ontslagen vallen.

De cijfers: LinkedIn claimt wereldwijd 875 miljoen leden of echte gebruikers te hebben.

  • Het bedrijf slaagt er naar eigen zeggen meer dan 95 procent van de valse profielen al bij de registratie te ontdekken. Slechts 190.000 van de 21 miljoen valse accounts konden onheil aanrichten.
  • Daar kan een vraagteken bij worden geplaatst, want in augustus zei Binance CEO Changpeng Zhao dat van de 7.000 LinkedIn profielen die beweerden voor hem te werken, er slechts 50 echt waren.
  • Check Point Research (CPR) waarschuwde LinkedIn-gebruikers al in mei om extra uit te kijken voor verdachte e-mails schijnbaar afkomstig van het zakelijke netwerk. LinkedIn is volgens CPR goed voor 52 procent van alle phishing-aanvallen wereldwijd.

Hoed je voor gerenommeerde bedrijven

De boosdoeners: Oplichters profiteren van het zakelijke karakter van LinkedIn. Ze slagen erin het vertrouwen van gebruikers te winnen. Dat doen ze door valse profielen te creëren die verbonden zijn met gerespecteerde bedrijven, zoals Apple en SpaceX.

  • Valse profielen lokken mensen naar andere websites – vaak met valse carrièremogelijkheden – waar ze info verzamelen.
  • Anderen willen gebruikers geld afhandig maken door ze te verleiden tot schimmige crypto- of andere aankopen.

Wat zegt het bedrijf? Het verifiëren van identiteiten helpt altijd, maar maakt het ook moeilijker voor echte mensen om accounts aan te maken.

  • LinkedIn zet naar eigen zeggen succesvol kunstmatige intelligentie en teams van deskundigen in om valspelers te detecteren.
  • De overgrote meerderheid van nepaccounts wordt gepakt, volgens een blogpost van Oscar Rodriguez, vicepresident product management bij LinkedIn.
  • LinkedIn laat gebruikers ook zien wanneer profielen zijn aangemaakt en of ze geverifieerde contactgegevens hebben.
  • Het sociale netwerk waarschuwt gebruikers proactief voor verdachte berichten.
  • LinkedIn vraagt gebruikers verdachte inhoud aan het bedrijf te melden. Gebruikers moeten specifiek letten op profielen met abnormale profielafbeeldingen of onvolledige werkgeschiedenis.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.