Ook Jaguar Land Rover klopt bij de overheid voor hulp aan

Ook de Britse Jaguar Land Rover (JLR) hoopt op financiële hulp van de nationale overheid te kunnen rekenen. Dat hebben Britse media gemeld. De bijkomende middelen zouden de autobouwer moeten helpen om de impact van de coronacrisis op te vangen.

Onder invloed van de pandemie zijn de verkopen van Jaguar Land Rover het eerste kwartaal van dit jaar met meer dan 30 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Britse constructeur verkocht tussen begin januari en eind maart 110.000 wagens.

De autobouwer zou volgens de Britse media rekenen op een lening van meer dan 1 miljard pond. JLR is in handen van het Indiase concern Tata Motors.

Heropstart

In vele landen rekenen autobouwers op steun van de overheid om de impact van de coronacrisis te kunnen verwerken. Jaguar Land Rover, de grootste constructeur van Groot-Brittannië, heeft volgens de Britse media voor eenzelfde strategie gekozen. De gesprekken tussen de top van JLR en de Britse regering zouden al verscheidene weken aan de gang zijn.

JLR heeft de voorbije weken van een Brits steunpakket gebruik kunnen maken om 18.000 Britse werknemers tijdelijk naar huis te sturen. De autobouwer heeft in Groot-Brittannië in totaal 38.000 medewerkers.

De fabrieken van JLR werden eind maart stilgelegd. Door de heropleving van de autoverkoop in China heeft JLR inmiddels echter wel zijn sites in Solihull en Wolverhampton opnieuw opgestart.

Verliezen

Analist Tim Lawrence wijst er daarbij echter op voor die heropleving met een langere periode rekening moeten worden gehouden. Hij denkt daarbij aan een tijdsbestek van één tot twee jaar. ‘Volgens sommige modellen zal de sector zich zelfs nooit tot zijn vroegere niveau kunnen herstellen,’ betoogt hij.

‘De meeste autobouwers zien hun verliezen elke dag oplopen. Hoewel het merendeel van de werknemers naar huis is gestuurd en de productie is stilgevallen, moeten een aantal operaties en het onderhoud van de installaties worden verder gezet.’

Volgens het ratingbureau Standard & Poor’s dreigt JLR bij een aanhoudend lage productie daarbij maandelijks ongeveer 1 miljard pond cash te zullen verbranden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20