Ook in Europa krijgen de techaandelen het zwaar te verduren

Het zijn sombere dagen voor de techaandelen. De vrees voor een stijgende rente speelt de techbedrijven parten. Net zoals in de Verenigde Staten staan de techaandelen in Europa onder druk.

De beleggers zijn als de dood voor een stijgende rente. Dat zou immers betekenen dat de bedrijven meer kosten moeten maken als ze hun schulden herfinancieren. Daarenboven is een hogere rente nefast voor ondernemingen die in de toekomst hun winst boeken, zoals techbedrijven. In de Verenigde Staten heeft Apple maandag bijvoorbeeld de beursdag afgesloten met een verlies van 8,6 procent. De Nasdaq ging er 2,5 procent op achteruit.

Techaandelen onder druk

Ook vandaag ziet de situatie er niet rooskleurig uit voor de Amerikaanse techbeurs. Na ongeveer twee uur handelen is Nasdaq 1,1 procent verder gezakt. Het verlies sijpelt ook door in de andere indexen. De S&P500 noteert 0,3 procent lager en de Dow Jones doet het 0,2 procent slechter.

In ons land blijft de schade enigszins beperkt. Zo is de Bel20 dicht bij huis geëindigd, met Barco als uitschieter. Het aandeel van het bedrijf is dinsdagavond gestegen met 2,2 procent.

De zwaardere verliezen zijn ook in onze contreien voor bedrijven die in grote mate afhankelijk zijn van toekomstige winsten. Zo verloor het biotechbedrijf Argenx 4 procent.

Eurostoxx50 in het rood

De Eurostoxx50 is er niet in geslaagd om uit de rode zone te blijven en sluit de handelsdag af met 0,45 procent verlies.

Dat verlies is onder meer het gevolg van een correctie bij de techaandelen. Alfen, de producent van elektrische laadpalen, eindigde 3,6 procent in het rood. De verliezen bij Fastned, uitbater van snellaadstations voor elektrische wagens, zijn zelfs opgelopen tot 11,5 procent.

Ook de chipmachinebouwers delen in de klappen. Zo verloren ASML en ASMI respectievelijk 2,25 en 2,75 procent.

Goed nieuws is er dan weer voor de luchtvaartmaatschappijen. Die zagen voornamelijk groene cijfers in de beurstabellen nadat de Britse premier Boris Johnson zijn vierstappenplan om de coronamaatregelen te versoepelen uit de doeken heeft gedaan. International Airlines Group heeft de beursdag bijvoorbeeld 2 procent in de plus afgesloten. Lufthansa deed er 2,3 procent bij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20