Ook in de sportwereld zijn de kruimels voor Europa

Het jaarlijkse Forbes-onderzoek naar de 50 machtigste sportclubs ter wereld bevestigt een trend die ook in de economie opgemerkt kan worden. Die evolutie kan in enkele punten worden samengevat.

1. Ondanks de lege stadions was de waarde van de top 50 sportteams nooit hoger: in 2020 zagen deze 50 clubs hun waarde met gemiddeld 10 procent stijgen. Vergelijken we met 5 jaar geleden dan is er sprake van een stijging van liefst 55 procent.

2. Amerika domineert de wereld: van de 50 door Forbes gerangschikte clubs spelen er 41 in de drie belangrijkste Amerikaanse competities: de NFL (US Football, 26), de NBA (basketbal, 9) en de MLB (honkbal, 6). Dat ondanks dat de inkomsten van dezelfde 3 competities in 2020 met gemiddeld 30 procent zijn gedaald. 

3. De kruimels die de Amerikanen achterlaten zijn voor Europa, dat 9 plaatsen voor zijn rekening neemt, alle bezet door voetbalclubs… Als we naar de EU kijken blijven er nog vier plaatsen over: twee voor Spanje (Real Madrid, FC Barcelona, die wel beide in de top 5 plaatsnemen) en een voor respectievelijk Duitsland en Frankrijk (Bayern en PSG), want het VK neemt vijf plaatsen voor zijn rekening. 

Maar… drie Europese voetbalclubs behoren tot de zes teams die de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld zijn in waarde: Paris Saint-Germain (+207%), Liverpool (+165%) en Manchester City (+108%).

4. Tv-rechten maken het verschil. Die overschrijden nu 1 miljard dollar per seizoen in de NFL en MLB en zelfs 2 miljard dollar in de NBA. Als het voetbal de financiële macht van de Amerikaanse sporten wil breken dringt zich een betere herverdeling van de tv-inkomsten op of de oprichting van een gesloten Super League naar Amerikaans model. Maar een initiatief in de zin van zo’n gesloten Europese voetbalompetitie overleefde recent niet eens 48 uur.

5. De top 5 ziet er als volgt uit:

  1. Dallas Cowboys (NFL) – 5,7 miljard dollar
  2. New York Yankees (MLB) – 5,25 miljard dollar
  3. New York Knicks (NBA) – 5 miljard dollar
  4. FC Barcelona (La Liga) – 4,76 miljard dollar
  5. Real Madrid (La Liga) – 4,75 miljard dollar
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20