Chinese bedrijven verschuiven hun operaties weg van China. Dat meldt de internationale bank en financiële dienstverlener HSBC.
Ook China doet mee aan de ontkoppeling van China

Waarom is dit belangrijk?
Afgelopen jaar zagen we dat steeds meer bedrijven de risico’s van actief zijn in China verkleinen. Dit door andere partners in de toeleveringsketen op te nemen, het wisselkoersrisico te beheren, het beschermen van intellectuele eigendommen enzovoort. Nu lijken ook steeds meer Chinese bedrijven hiervoor te kiezen.In het nieuws: 70 procent groei in activiteiten om Chinese klanten te helpen te diversifiëren buiten China.
Volgens Noel Quinn, CEO van HSBC, is er een groei van 70 procent voor activiteiten die Chinese bedrijven helpen om hun businessmodel te diversifiëren tot buiten de Chinese grenzen.
- Bovendien is er meer vraag naar hulp om uit China weg te gaan, dan dat er vraag is om de Chinese markt te betreden.
- Het zijn voornamelijk producenten die op zoek gaan naar alternatieve kopers buiten Azië, zei Quinn aan CNN.
- Volgens de CEO is het een logisch effect. China neemt gestaag afstand van haar rol als “fabriek van de wereld”.
Transformatie
De manier waarop China haar economische groei realiseert, is aan het veranderen. Chinese bedrijven die over de grens kijken voor opportuniteiten is ook niet helemaal nieuw.
- De Chinese economie, voordien vooral op export gericht, is geëvolueerd naar een veel completere economie waar ook de binnenlandse markt sterk is en er een dienstensector is uitgegroeid.
- Toch was 2023 voor China absoluut geen topjaar. Toen de COVID-beperkingen op de schop gingen, verwachtte men een economische heropleving. Het tegenovergestelde gebeurde. Pas recent meldde het IMF dat het er voor China beter begon uit te zien.
- Er zijn al tal van Chinese bedrijven die de productie uitbesteden aan landen waar de lonen lager liggen. Al zal dit niet noodzakelijk leiden tot een economisch verlies voor China, mits de aangeleverde benodigdheden uit China komen.
Ontkoppelen van China
Dat Chinese bedrijven zoeken naar alternatieven past perfect in het plaatje van wat bedrijven wereldwijd doen, namelijk de blootstelling aan de Chinese markt (en politiek) verkleinen.
- Toen Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, regende het sancties. Russische bedrijven werden de dupe, en in het verlengde daarvan werd elk bedrijf die rekende op een Russisch bedrijf voor de eigen operaties mee in bad gesleurd.
- Zou China beslissen om toch gehoor te geven aan de expansiedrang en militaire actie te ondernemen in Taiwan of in de Zuid-Chinese zee, kan men ook aan dat adres economische sancties verwachten. Bedrijven kiezen nu om te ontkoppelen, voor de keuze voor hen gemaakt wordt.
- Quinn gaf nog mee dat de Chinese markt economisch interessant blijft: “Als je een leverancier van producten bent, zou je daar dan economisch deel van willen uitmaken? Ja. Politiek – dat is niet mijn spel. Ik kijk naar de economie.”
(ns)