“Onzichtbare energiesnelweg” onder water moet Verenigd Koninkrijk aan Duitsland koppelen

Energiebusiness is booming in Europa: zo zit er een onderzeese stroomkabel tussen het VK en Duitsland – de eerste directe energielink tussen de twee landen – in de pijplijn. De werkzaamheden aan NeuConnect, zoals het met privégeld gefinancierde project heet, vatten dit jaar nog aan. De kabel zal 1,4 gigawatt (GW) aan elektriciteit in beide richtingen vervoeren en zal bijvoorbeeld nuttig zijn in geval van overtollige elektriciteitsopwekking, die anders verloren zou gaan.

De oorlog in Oekraïne heeft Europa bewustgemaakt van zijn problematische afhankelijkheid van Russische energie. Daarom experimenteert het continent met andere middelen om in haar behoeften te voorzien, ook al is dit een moeilijke opdracht. Met dit in het achterhoofd zijn er contracten ter waarde van 1,5 miljard pond (1,8 miljard euro) voor een onderzees stroomkabelproject getekend tussen de projecteigenaren en Siemens, meldt het Amerikaanse zakenmedium CNBC.

Het project heet NeuConnect, een “onzichtbare energiesnelweg”, zoals de exploitanten het omschrijven, die 1,4 Gigawatt (GW) – bijna het equivalent van het vermogen van een nieuwe kernreactor – in beide richtingen tussen het VK en Duitsland kan vervoeren.

De lijn is 725 kilometer lang. Volgens NeuConnect zal het project het VK de mogelijkheid bieden “gebruik te maken van de uitgebreide energie-infrastructuur van Duitsland, met inbegrip van de aanzienlijke hernieuwbare energiebronnen”. Voor Duitsland “zal de nieuwe verbinding met Groot-Brittannië helpen de huidige knelpunten te verlichten, waar windturbines vaak spanningsloos zijn door een overmatige productie van hernieuwbare energie”. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2022 beginnen.

Hoewel Rusland geen elektriciteit uitvoert naar Duitsland of het VK, voert het wel grondstoffen uit zoals olie, steenkool, uranium en gas, die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Indien beide landen dus toegang hebben tot elkaars elektriciteit (bijv. in het geval van overproductie), kan de vraag naar Russische energieproducten al iets worden teruggedrongen.

Directe verbinding met Noorwegen

NeuConnect wordt de eerste rechtstreekse energieverbinding tussen het VK en Duitsland, maar niet de eerste in de Noordzee. Vorig jaar is een elektriciteitskabel tussen Noorwegen en het VK, North Sea Link genaamd, in gebruik genomen. De kabel is even lang als NeuConnect: 725 kilometer. Hierdoor kan het VK gebruikmaken van Noorse hydro-elektriciteit en Noorwegen van Britse windenergie.

Nog in het VK moet een onderzeese kabel Schotland met het noordoosten van Engeland verbinden. Het project is nog in ontwikkeling, maar zal naar verwachting een indrukwekkende 4 GW aan elektriciteit kunnen doorsluizen.

(lb/lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20