Onzekerheid rond Pukkelpop groeit

Zorgen over het muziekfestival Pukkelpop nemen toe, nu de dagelijkse besmettingscijfers groeien. Hoewel de organisatoren van het evenement positief klinken, zou de Delta-variant van het coronavirus roet in het eten kunnen gooien.

Waarom is dit belangrijk?

Het aantal coronabesmettingen in België stijgt weer elke dag. Het festival Pukkelpop bereidt zich desondanks voor om vanaf 19 augustus dagelijks 66.000 bezoekers te ontvangen.

Vandaag gaat in Kiewit bij Hasselt de opbouw van start, terwijl het aantal coronabesmettingen in ons land opnieuw stijgt. Het festival staat gepland van 19 tot 22 augustus.

Politiestaat

België wil vanaf 13 augustus het ‘Covid Safe Ticket’ invoeren. Wie evenementen zoals Pukkelpop wil bezoeken, moet zo’n ticket hebben. De vereisten voor een ticket zijn: een bewijs dat je ofwel al veertien dagen volledig gevaccineerd bent, of zeer recent een negatieve PCR-test of sneltest hebt afgelegd.

Toch stelt dat niet alle experten gerust. “Je moet ervan uitgaan dat daar besmette personen zullen rondlopen”, zei Sciensano-viroloog Steven Van Gucht maandag aan VRT NWS. De kans zou bestaan dat iemand een vals-negatieve test aflegt en zo besmet deelneemt aan het festival.

Deze vrijdag komt het Overlegcomité weer samen. Van Gucht hoopt op zo weinig mogelijk nieuwe versoepelingen. “We willen vooral nu weten waar de huidige stijging naartoe gaat. Wat ik absoluut niet zou willen is dat ze versoepelingen moeten terugdraaien, maar dan moet je toch opletten met de kraan nog verder open te draaien op een moment dat de cijfers aan het stijgen zijn.”

Nederlandse viroloog Ab Osterhaus zei in De Morgen dat Pukkelpop ongetwijfeld tot besmettingen zal leiden. “We weten dat zo’n tien procent van de jongere mensen die in het ziekenhuis belanden af te rekenen krijgt met langdurige gevolgen (long covid). De vraag is: moeten we in een politiestaat leven of dat toch accepteren? Het is aan de politiek om die afweging te maken.”

“Veilige zone creëren”

Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA) is er gerust in dat het festival Pukkelpop veilig kan verlopen. En ook zal doorgaan. “Maar we moeten ons uiteindelijk gaan schikken op wat het Overlegcomité beslist wordt”, zei Vandeput in het programma De Ochtend op Radio 1.

“We werken hard samen met de festivalorganisatie om te zien dat de controles die moeten plaatsvinden, ook degelijk worden uitgewerkt zodat we binnen de hekkens van het festival een veilige zone kunnen creëren waarin feesten mogelijk is”, voegde de burgemeester toe.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20