Onzekerheid over brexit doet Europese beurzen in het rood openen

Een harde Brexit lijkt onvermijdelijk en dat baart de beleggers zorgen. De Bel20 ging 0,2 procent lager na het luiden van de openingsbel.

De Europese Unie heeft gisteren de noodplannen geactiveerd voor wanneer er geen brexit-akkoord komt. Het lijkt er dus op dat een harde Brexit het meest waarschijnlijke scenario wordt. De Belgische sterindex verloor vrijdagochtend 0,2 procent. Solvay was met een verlies van 1,50 procent de grootste verliezer in de Bel20.

Een kwartier na opening verloor Bone Therapeutics 14 procent. De specialist in celtherapie voor borstaandoeningen moest terrein prijsgeven nadat het heeft aangekondigd dat het 10 miljoen euro gaat ophalen via een private plaatsing van aandelen.

Mithra boekte een winst van 3 procent. Het farmabedrijf heeft via de uitgifte van converteerbare obligaties het beoogde kapitaal van 125 euro miljoen euro opgehaald. Het aandeel nam gisteren een duik omdat veel beleggers hun positie hebben ingedekt door het onderliggende aandeel te shorten.

Verlies in onze buurlanden

De vrees voor een harde Brexit weegt ook op de beurzen elders in Europa. De Eurostoxx50 verloor vrijdagochtend 0,2 procent.

Het aandeel van Sanofi ging 2 procent lager na de aankondiging dat het coronavaccin waaraan het werkt vertraging heeft opgelopen. Op dit moment heeft het vaccin niet het gewenste effect op ouderen.

Bij onze noorderburen ging het aandeel van Aegon 3,3 procent lager. De Nederlandse verzekeraar pakte gisteren uit met een nieuwe strategie. Aegon gaat zich voortaan richten op de Verenigde Staten, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, China en Brazilië.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20