Onvoldoende vliegtuigen beschikbaar om herstel luchtvaartsector te ondersteunen

Onvoldoende vliegtuigen beschikbaar om herstel luchtvaartsector te ondersteunen
De vliegtuigbouwers hebben problemen om alle ontvangen orders in te vullen. – Graham Hughes/Bloomberg via Getty Images

Vertragingen met de leveringen van vliegtuigen zullen de volgende jaren de verdere groei van de wereldwijde luchtvaart afremmen. Daarvoor heeft Willie Walsh, directeur-generaal van de International Air Transport Association (IATA), gewaarschuwd. Vliegtuigbouwers dreigen door de problemen ook nog met schadeclaims van een aantal morrende klanten te zullen worden geconfronteerd.

Waarom is dit belangrijk?

Vliegtuigfabrikanten hebben erkend op grote schaal druk te ervaren van obstakels in de toeleveringsketen. Dat geldt zelfs voor grote constructeurs zoals Boeing of Airbus. Ook daar hebben de toplui toegegeven met een gebrek aan voldoende reserve-onderdelen, vooral voor vliegtuigmotoren, te worden geconfronteerd. Hierdoor dreigt het herstel van de luchtvaartsector na de coronapandemie gehinderd te worden.

Lagere capaciteit dan verwacht: Volgens de sectororganisatie zal de wereldwijde capaciteit van de luchtvaartmaatschappijen dit jaar op een lager niveau blijven dan werd verwacht.

  • “De problemen zullen wellicht tot minstens midden dit decennium blijven aanhouden”, gaf Willie Walsh daarbij aan. “Ik zie voorlopig geen echte verbetering. De vertragingen zouden zelfs langer kunnen aanslepen dan nu wordt gevreesd.”
  • “Vele luchtvaartmaatschappijen verwachten bovendien dat de vraag naar vliegtuigreizen bij het publiek dit jaar een verder herstel zal vertonen.”
    • “Daarbij zou opnieuw minstens het niveau van vier jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, worden bereikt.”
    • “Maar er zullen onvoldoende vliegtuigen beschikbaar zijn om aan die vraag te voldoen. Dat zal de groei van de sector tegenhouden.”
  • Boeing kondigde recent een nieuwe leveringsstop voor toestellen van het type B737 aan. Ook Airbus heeft de luchtvaartmaatschappijen al op de hoogte gebracht van vertragingen bij de leveringen van de A320neo, bij de klanten het populairste toestel van de Europese vliegtuigbouwer. 
  • Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft anderzijds gewaarschuwd zijn dienstregeling voor de maand juli te zullen beperken.
    • Opgemerkt wordt daarbij dat de levering van een tiental verwachte exemplaren van de Boeing 737 Max door productieproblemen vertragingen zullen oplopen.
    • Hierdoor zegt de Ierse budgetvlieger minder vluchten te zullen kunnen uitvoeren dan oorspronkelijk was voorzien.

Toenemende orders bij verhuurders: Ook vliegtuigverhuurder Air Lease Corporation bevestigde de waarschuwingen van Willie Walsh.

  • “De voorbije weken heeft Air Lease zowel van Airbus als Boeing berichten over vertragingen bij de leveringen van vliegtuigen gekregen”, gaf John Plueger, directeur-generaal van de vliegtuigverhuurder, aan.
    • Er werd daarbij gewag gemaakt van haperingen tot minstens eind volgend jaar. Eén constructeur waarschuwde zelfs dat de problemen mogelijk vijf jaar zouden kunnen aansluiten.
  • De vertragingen zijn voor de luchtvaartmaatschappijen des te pijnlijker omdat de meesten zich in een toenemende vraag naar reizen kunnen verheugen.
    • De toegenomen reislust van de wereldbevolking na de gedwongen lockdowns gedurende de coronapandemie, was voor de luchtvaartsector een hoopgevend signaal voor de toekomst.
    • Een groot aantal maatschappijen zag hierdoor immers een kans om zich van de dalperiode van de jaren voordien, toen grote delen van de wereldwijde vliegtuigvloot aan de grond moesten worden gehouden, te herstellen.
    • Aanzienlijke vertragingen met de leveringen van nieuwe vliegtuigen dreigen echter roet in het eten te gooien.
  • Om toch voldoende vliegtuigen te kunnen inzetten, proberen vele luchtvaartmaatschappijen zich tot leasemaatschappijen te wenden in de hoop de eigen vloot met gehuurde toestellen te kunnen aanvullen.
    • “De vraag naar commerciële vliegtuigen ligt momenteel op een bijzonder hoog niveau en zal waarschijnlijk alleen nog maar toenemen naarmate het luchtvaartverkeer in een snel tempo blijft toenemen”, gaf Steven Udvar-Hazy, voorzitter van Air Lease, aan.
  • Het tekort aan leveringen van vliegtuigen heeft anderzijds de tarieven voor het leasen van toestellen opgedreven.
    • Air Lease kon tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 636,1 miljoen dollar melden. Dat betekende een stijging met 6,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.
    • Dat ging gepaard met een winst van 118,3 miljoen dollar, tegenover een verlies van 479,4 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar.

Compensaties: Ondanks die cijfers wees Plueger erop dat de vertragingen bij de leveringen ook voor Air Lease een probleem vormen.

  • Het leasebedrijf had op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar bij Boeing en Airbus in totaal orders voor 376 vliegtuigen lopen. De toestellen zouden in de loop van de volgende vijf jaar moeten worden geleverd. Die orderportefeuille had een waarde van 24 miljard dollar.
  • “We kunnen de haperingen in de leveringsketen niet als excuus voor de vertragingen bij de leveringen accepteren”, benadrukte Plueger. “We verwachten voor die problemen gecompenseerd te worden.”
  • Air Lease zei met de vliegtuigbouwers in gesprek te zijn om de omvang en duur van de vertragingen in de leveringen te bepalen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.