Onverdoofd slachten: Vlaamse socialisten in Brussels Parlement zitten toch op een wat andere lijn dan hun partij Vooruit

Onverdoofd slachten: Vlaamse socialisten in Brussels Parlement zitten toch op een wat andere lijn dan hun partij Vooruit
Brussels Parlementslid Fouad Ahidar (Vooruit) en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau – foto’s: Getty Images

Ze kwamen wel op onder de naam one.brussels, en niet ‘sp.a’ destijds, maar tot nader order blijven zowel Pascal Smet, hun lid van de Brusselse regering, als ook fractieleider Fouad Ahidar, Bert Anciaux en andere socialisten in Brussel toch lid van Vooruit.

  • Maar in het dossier van het onverdoofd slachten, dat gisteren het Brussels Parlement zwaar verdeeldestemde Vooruit in Brussel dus helemaal anders dan in Vlaanderen, waar de partij dit samen met zowat elke andere partij verbood. Aan Vlaamse kant waren Open Vld, Groen, cd&v, N-VA en Vlaams Belang voor zo’n verbod. Vooruit niet, net als PVDA overigens.
  • Of toch niet in Brussel, waar echt opvallende pleidooien te noteren vielen van de partij van Conner Rousseau, die zelf onlangs verklaarde “zich niet thuis te voelen als hij door Molenbeek reed”. De vraag is nu of hij zich in de one.brussels-fractie nog thuis zou voelen.
  • “Dit is een pluim voor Brussel”, zo stelde Hilde Sabbe, ook lid van de Vooruit-fractie als onafhankelijke, volmondig in het Brussels Parlement. “Ik vind het niet in tegenspraak, het kan best zijn dat er in Vlaanderen andere opvattingen zijn. Maar wij zijn hier in sommige gevallen voor op de rest. Want wij weten dat er niet één waarheid is. Wij zijn open en tolerant, en wij doen niet aan hokjesdenken en zijn niet stigmatiserend”, zo stelde Sabbe, die al meermaals liet weten “dat Rousseau haar voorzitter niet is”.
  • En nog straffer: Ahidar trok de theologische kaart, om zijn stemgedrag, tegen een verbod op onverdoofd slachten, uit te leggen: “Het zal altijd moeilijk zijn om een consensus te vinden. Je hebt experts die ‘A’ zeggen, je hebt er die ‘B’ zeggen, maar ik, als gelovige, ik kan niet geloven dat God dieren zou laten lijden. Dat zeg ik u duidelijk, als moslim. Dat is onmogelijk.” 
  • Die uitspraken werden door Rousseau allerminst gesmaakt. Op het partijbureau wacht Ahidar een flinke uitbrander: religieuze argumentatie in dergelijk dossier, dat staat haaks op decennia geschiedenis van vrijzinnigheid bij de socialisten.
  • “De stemming in het Brussels Parlement door one.brussels verliep niet volgens de partijlijn van Vooruit. Dat is niet met ons overlegd. Vooruit is voor dierenwelzijn en dus voor een verbod op onverdoofd slachten”, zo herhaalt de partijwoordvoerder het standpunt nog eens aan De Standaard.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.