Ontslagnemende Poolse president wint verkiezingen nipt

Met 99,97 procent van de stemmen geteld, ligt de Poolse ontslagnemende president Andrzej Duda voor op zijn tegenstander Rafal Trzaskowski. Dat meldt de kiescommissie maandagvoormiddag.

Normaal had de stemming in mei moeten plaatsvinden, maar door de coronapandemie kwam er uitstel. In de eerste ronde, op 28 juni, belandde Duda op de eerste plaats met 43,5 procent van de stemmen en eindigde Trzaskowski tweede met 30,4 procent.

Het is een historische strijd geworden. Gedurende de hele avond lag Duda slechts heel nipt voor op zijn uitdager, maar toch besloot de huidige president om de overwinning te claimen. Pas maandagochtend volgde een mededeling van de kiescommissie, die de winst officieel toebedeelde aan Duda. Hoewel er nog enkele resultaten ontbreken, kunnen die het eindresultaat niet meer veranderen, klonk het bij de voorzitter van de kiescommissie.

Historisch hoge opkomst

De opkomst bij de verkiezingen lag rond de 70 procent, wat een record is voor Polen. Sinds het land dertig jaar geleden brak met het communisme, zakten nooit meer Polen af naar de stembus. Ook in het buitenland stonden er lange rijen aan ambassades en consulaten. De stemmen van Polen in het buitenland waren vooral belangrijk voor Trzaskowski, die als liberaler en gematigder geldt.

Voor de zittende president heeft een bitsige campagne dus geloond. De conservatief is omstreden in binnen en buitenland, omdat hij de holebi- en transgendergemeenschap in zijn land openlijk aanvalt. Daarnaast ligt hij ook in de clinch met de Europese Commissie, als gevolg van zijn verregaande hervormingen in het rechtsstelsel. Zo benoemde hij enkel loyale rechters en intimideerde hij kritische stemmen binnen justitie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20