Online marktplaats eBay profiteert van coronavrees

De online marktplaats eBay heeft tijdens het voorbije kwartaal zijn winst tegenover dezelfde periode vorig jaar ruimschoots kunnen verdubbelen. Daarmee is eBay één van de bedrijven die een positieve impact van de coronapandemie kan melden.

Quarantaines en andere maatregelen die de bewegingsvrijheid van de consument beperken, zorgen immers voor een toenemende populariteit van platformen voor online handel.

Tussen begin juli en eind september boekte eBay een omzet van 2,6 miljard dollar, tegenover 2,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep daarbij op van 310 miljoen dollar naar 664 miljoen dollar.

Contacten

Het totale handelsvolume van de verkopers die op het platform van eBay hun waren aanbieden, liet tijdens het voorbije kwartaal een niveau van 25 miljard dollar optekenen. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden daarbij wereldwijd 183 miljoen kopers geteld. Die groep vertoonde een groei met 5 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar.

Een grote groep consumenten verkiest momenteel immers online handelsplatformen zoals eBay of Amazon boven de traditionele fysieke verkooppunten. Daarmee hopen ze fysieke contacten en een hoger risico op een eventuele covid-besmetting te kunnen vermijden. Er is wel enige vertraging merkbaar tegenover het tweede kwartaal, toen het totale handelsvolume nog een groei met 26 procent registreerde.

Ook voor het laatste kwartaal van dit jaar verwacht eBay een groei tussen 19 procent en 22 procent te kunnen realiseren. Daarbij zou de totale jaaromzet tot een niveau tussen 10,04 miljard dollar en 10,11 miljard dollar oplopen. Eerder was gewag gemaakt van een bovengrens van maximaal 9,8 miljard dollar. Daarbij verwacht eBay ook een grotere winst dan vorig jaar.

Hogere marktsegmenten

Jamie Iannone, die in april van dit jaar de leiding over het bedrijf overnam, zegt inspanningen te doen om de positie van eBay in de hogere marktsegmenten te versterken. ‘De onderneming werkt onder meer aan de ontwikkeling van authenticatiediensten voor luxehorloges en tweedehands sneakers,’ benadrukt hij.

Daarnaast heeft eBay – dat vorige maand zijn 25ste verjaardag vierde – tevens akkoorden gesloten met een aantal transportbedrijven. Op die manier zouden de klanten – ondanks de verwachte piek aan online verkopen – ook tijdens de eindejaarsfeesten op snelle leveringen kunnen blijven rekenen.

Er loopt eveneens een programma dat klanten de kwaliteit van gerenoveerde producten moet garanderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20