Onderzoekscentrum imec gaat samenwerken met Japanse chipfabrikant Rapidus

Het Leuvense onderzoekscentrum imec (Interuniversitair Micro-Electronica Centrum) kondigt een samenwerkingsverband aan met de Japanse chipmaker Rapidus. Dat bedrijf werd eerder dit jaar opgericht door verschillende Japanse bedrijven waaronder Sony, SoftBank, Toyota en Kioxia. Beide partijen willen zich richten op de productie van geavanceerde logic-chips bestemd voor het bedrijfsleven.

In het nieuws: imec en Rapidus ondertekenen een memorandum of collaboration en gaan een langdurige samenwerking aan ter ondersteuning van de chipmarkt. imec gaat de recent opgezette chipmaker helpen bij het ontwikkelen van 2 nanometer-chips voor toepassingen in onder meer de telecom-, auto- en geneeskundige sector.

  • Het plan is om vanaf ongeveer 2030 chips te gaan produceren voor bedrijven.
  • imec staat bekend om zijn research op gebied van nanotechnologie, waaronder halfgeleiders. 
  • Onder meer grote chipfabrikanten TSMC, Samsung en intel maken gebruik van imecs onderzoek.
  • Japan gaat omgerekend 483 miljoen euro in Rapidus investeren, de rest wordt door het bedrijfsleven bijgepast.

Ook opgemerkt: De oprichting van Rapidus volgde op de stijgende geopolitieke spanningen in de chipsector. Dit naar aanleiding van de geïntroduceerde Amerikaanse exportbeperkingen op geavanceerde chips naar China. Mede daarom heeft Japan de stappen gezet om zijn halfgeleidersector te ondersteunen.

Het memorandum wordt ondersteund door de Vlaamse overheid en het Japanse ministerie van Economie, handel en industrie. Rapidus gaat net als TSMC functioneren als een externe service, waarbij Rapidus alleen chips produceert voor andere partijen. De bedoeling is dat aan het einde van dit decennium de productielijn van start kan gaan. (ddw)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.