Onderzoek naar sabotage kerncentrale Doel 4 beëindigd … zonder resultaat

Het gerechtelijk onderzoek naar de sabotage in de kerncentrale Doel 4 is beëindigd zonder resultaat. De onderzoeksrechter heeft niemand formeel in verdenking gesteld. Dat schrijft De Tijd.

In augustus 2014 werd de stoomturbine in de Doel 4 gesaboteerd. Een persoon had een veiligheidsklep van een olietank opengezet, waardoor de turbine werd vernietigd.

Er leek kwaad opzet mee gemoeid. Electrabel (nu Engie Electrabel) diende destijds daarom een klacht met burgerlijke partijstelling in om een gerechtelijk onderzoek af te dwingen. Eerst dacht men aan een terreurdaad, maar dat veranderde naar sabotage om onverklaarde reden. Iemand zonder toestemming was toch in de centrale geraakt.

“Niets ononderzocht”

In de weken die volgden op het incident, gebeurden er nog twee onverklaarde gevallen van sabotage.

Een onderzoek naar de incidenten verliep zonder grote onthullingen. Er zou nooit iemand formeel in verdenking zijn gesteld.

“Het gerechtelijk onderzoek is door de onderzoeksrechter afgesloten na een zeer uitvoerig en doortastend onderzoek waarbij niets ononderzocht is gebleven”, zegt de woordvoerster van het federaal parket, Wenke Roggen aan De Tijd.

Toch nog een kans?

“Tijdens het onderzoek heeft de onderzoeksrechter niemand formeel in verdenking gesteld. Maar er zijn wel bepaalde bezwaren gerezen lastens bepaalde personen. Het federaal parket moet nu nagaan of die voldoende ernstig zijn om een verwijzing naar de correctionele rechtbank te vorderen”, zegt Roggen.

Er zou dus nog een kans zijn dat het federaal parket wel voldoende elementen ziet in het dossier van de onderzoeksrechter, om als openbaar aanklager voor de raadkamer te vorderen dat bepaalde personen toch worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank, weet De Tijd.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20