Onderzoek: arts is het meest betrouwbare beroep ter wereld, politicus het minst betrouwbare

Het wereldwijd marktonderzoeksbureau Ipsos publiceerde onlangs zijn Global Trustworthiness Index. Ipsos deed een bevraging onder 19.570 deelnemers uit 28 landen: welke beroepen genieten het meest vertrouwen, welke het minst? Sommige uitkomsten van het onderzoek zullen verbazen… sommige iets minder.

“Trust me, I’m a doctor”. Er bestaat geen echt Nederlands equivalent, maar de uitspraak lijkt niettemin op een globaal volkssentiment in te spelen. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt namelijk dat medische professionals inderdaad de meest vertrouwde beroepsgroep ter wereld zijn.

Hieronder vind je de top vijf aan elke zijde (wel vertrouwd, niet vertrouwd):

  • Het percentage is het aandeel dat zegt dat de mensen in die beroepsgroep betrouwbaar zijn min het aandeel dat zegt dat ze dat niet zijn.

Meest vertrouwde beroepen

  • Een totaal van 64 procent zei dat ze denken dat artsen betrouwbaar zijn, terwijl slechts 10 procent zei dat ze hen eigenlijk niet vertrouwden – wat een netto vertrouwensniveau van 54 procent oplevert.
  • Wetenschappers volgen op de voet met een netto betrouwbaarheid van 51 procent, terwijl leraren de top drie afronden met 43 procent.
  • Maleisië en India waren in feite de landen in de enquête met het meeste vertrouwen in alle beroepscategorieën.

Minst vertrouwde beroepen

  • Aan de andere kant van de schaal kwamen politici naar voren als de minst vertrouwde groep professionals, met een netto score van -52 procent.
  • Maleisië en India vertoonden het hoogste niveau van vertrouwen in politici – respectievelijk 18 en 19 procent zei hen daar te vertrouwen.
  • Argentinië en Colombia hadden het minste vertrouwen: -3 en -4 procent.
  • Opvallend: journalisten genieten wereldwijd niet veel vertrouwen (netto score van -10 procent), maar worden het meest vertrouwd in China: 45 procent.
  • Colombia en Chili hadden het minste vertrouwen in de alle beroepsgroepen.

Met bijdrage van Belén Zárate Garay.

(kg)

Meer
Mijn Volglijst

Chinese industrie groeit weer

30/11/2021 06:09

(ABM FN-Dow Jones) De industrie van China is in november weer in een groeimodus terechtgekomen. Dit bleek dinsdag uit de officiële metingen van de Chinese overheid.

De inkoopmanagersindex van de Chinese industrie kwam in november uit op 50,1 tegen 49,2 in oktober. Dit is meevaller, aangezien economen slechts op een index van 49,6 hadden gerekend.

De index voor de dienstensector daalde in november op maandbasis wel fractioneel, van 52,4 naar 52,3, maar dat betekent nog wel altijd groei.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20