Jan De Nul, een van ’s werelds grootste baggerbedrijven, gaat samenwerken met de Egyptische overheid. Het doel: energie uit zonnepanelen en windturbines naar Egypte transporteren via de langste onderzeese stroomkabel ter wereld.
Een onderzeese kabel van 1.000 kilometer lang om groene energie naar Europa te importeren: Belgisch bedrijf staat voor een grote uitdaging

Waarom is dit belangrijk?
Egypte is, samen met andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de regio met het grootste potentieel aan zonne-energie ter wereld. Zoveel dat er zelfs een overschot is: het was Egypte dat de Europeanen benaderde, met ongetwijfeld voordelige prijzen.Context: Eind september gaf de Egyptische regering aan een elektriciteitskabel te willen leggen in de Middellandse Zee om de Europese markt te voorzien van groene stroom. Een Belgisch bedrijf zal een sleutelrol spelen in dit project.
- Jan De Nul zal een financiële en technische studie uitvoeren met het oog op deelname aan de ontwikkeling van het project. Deze studie wordt uitgevoerd in samenwerking met het Egyptische staatsbedrijf voor elektriciteitstransmissie (EETC).
- Als alles goed gaat, zal Jan De Nul deelnemen aan de bouw van deze interconnectie. De uitvoering van het project staat gepland voor 2027.
- De kabel zal meer dan 2 Gigawatt aan zonne– en windenergie naar Europa kunnen transporteren.
- Het hart van dit systeem is een onderzeese kabel van ongeveer 1.000 kilometer lang.
- Die zal langer zijn dan een huidige kabel tussen Denemarken en Groot-Brittannië: 765 kilometer.
- Er is echter een ander project gepland voor de aanleg van een elektriciteitskabel van 1.195 km in de Zwarte Zee. Deze kabel zal Azerbeidzjan via Georgië en Roemenië met Hongarije verbinden. Hierdoor zou Europa tegen 2029 elektriciteit uit Azerbeidzjan moeten kunnen ontvangen. Maar er is hier geen sprake van groene elektriciteit.
- De zeebodem langs de route kan een diepte van 3000 meter bereiken.
- Om dat te bereiken heeft Jan De Nul net een nieuw kabellegschip besteld, de Fleeming Jenkin.
- “Het schip zal een kabelcapaciteit hebben van 28.000 ton, het dubbele van alle andere kabellegschepen die momenteel op de markt zijn”, aldus het bedrijf in een persbericht.
“We zijn bijzonder opgetogen met de ondertekening van dit akkoord. Egypte erkent ons in onze expertise om steeds langere exportkabels op en in de zeebodem te installeren. Egypte is duidelijk een voortrekker voor het Afrikaanse continent in de energietransitie en wij kijken ernaar uit dit land daarin te ondersteunen.”
Philippe Hutse, Director Jan De Nul Offshore Energy bij Jan De Nul Group
Opgemerkt: Niet zomaar een kabelinstallateur.
- Jan De Nul voorziet een bredere rol in het project: als de studies positief uitvallen, wil het bedrijf deelnemen als ontwikkelaar voor de productie en export van groene stroom.
- Het totale project zou zonne- en windmolenparken omvatten met een capaciteit van 3 gigawatt.
- Hutse vermeldt dat de totale investering voor dit project enkele miljarden euro’s zou bedragen.
Wie is Jan De Nul?
De details: Jan De Nul is een van de grootste baggergroepen ter wereld, maar bijna onbekend in België.
- Het bedrijf werd in 1938 opgericht door Jan Frans Jozef De Nul en begon als een klein familiebedrijf in België. Het wordt nu gerund door de derde generatie van de familie De Nul.
- Jan De Nul heeft momenteel 7.200 mensen in dienst.
- De omzet in de eerste helft van 2023 bedroeg 1,4 miljard euro. De orderportefeuille bedraagt 9 miljard euro.
- Het bedrijf speelde een cruciale rol bij de uitbreiding van het Panamakanaal, een van de grootste infrastructuurprojecten ter wereld. Het baggerde nieuwe waterwegen en verbreedde en verdiepte bestaande kanalen.
- Het heeft ook enkele van de grootste baggerschepen ter wereld gebouwd, waaronder de Cristóbal Colón en de Leiv Eiriksson. De Cristóbal Colón, die in 2008 te water werd gelaten, was op dat moment het grootste baggerschip ter wereld, dat tot 155 meter diep kon baggeren.