De regering van Oekraïne vraagt alle hackers in het land om de kritieke infrastructuur te beschermen tegen cyberaanvallen van Rusland. “Beste Oekraïense cybergemeenschap. Het is tijd om betrokken te raken bij de digitale verdediging van ons land”, zo luiden berichten op verschillende hackerforums.
Het verzoek is afkomstig van het ministerie van Defensie in Oekraïne en van het cyberbeveiligingsbedrijf Cyber Unit Technologies, zo vertelt mede-oprichter Yegor Aushev. Volgens hem zullen de vrijwilligers worden verdeeld in een defensieve en een offensieve eenheid.
De eerste groep wordt ingezet om de infrastructuur – zoals elektriciteitscentrales en watersystemen – te verdedigen. Bij een cyberaanval in 2015 verloren 225.000 Oekraïners elke toegang tot elektriciteit, dat moet nu voorkomen worden.
Al honderden sollicitaties ontvangen
De offensieve eenheid moet het Oekraïense leger helpen met het uitvoeren van spionage tegen Russische troepen. Ook wordt het belast met het platleggen van vijandelijke communicatiesystemen. “We hebben een vijandelijke leger in ons land. We moeten weten wat ze doen”, aldus Aushev.
Via een Google-formulier kunnen hackers hun specialiteiten vermelden, zoals het ontwikkelen van gijzelingssoftware of het uitvoeren van DDOS-aanvallen. Aushev merkte op dat hij al honderden sollicitaties heeft ontvangen. Voordat de hackers worden ingezet, wordt er eerst gecontroleerd dat er zich tussen de kandidaten geen Russische agenten bevinden.
Honderden computers geraakt
Gisteren raakte bekend dat er honderden Oekraïense computers het slachtoffer zijn geworden van een nieuwe digitale aanval. Het zou gegaan zijn om een DDOS-aanval. Onder de slachtoffers waren overheidsinstanties en financiële instellingen. Vingers wijzen naar Rusland, maar dat land ontkent iedere betrokkenheid. Het is alweer de tweede digitale aanval in korte tijd tegenover Oekraïne. Vorige week werd de website van het Oekraïense ministerie van Defensie door een cyberaanval getroffen, net als verschillende banken.
Oekraïense veiligheidsfunctionarissen zeiden eerder deze maand dat het land geen speciale cybereenheid heeft om zich te beschermen. Recent heeft Nederland het land hulp aangeboden tegen cyberaanvallen. Een woordvoerder van Defensie in Nederland benadrukte dat de bijdrage een “defensief karakter” zal hebben.