DDOS-aanval op verschillende Oekraïense sites: mogelijk signaal van Rusland

Verschillende websites in Oekraïne, waaronder Privatbank, Oschadbank en het ministerie van Defensie, zijn vandaag platgelegd door middel van een DDOS-aanval. De nationale cybersecurity-afdeling van het Oekraïense ministerie van Defensie meldde dit op hun website en Twitter.

Het ministerie van Defensie bevestigde in een Tweet dat ze slachtoffer zijn geworden van een DDOS-aanval, maar vermeldt niet wie de daders van de aanval zijn. 

Een DDOS-aanval staat voor Distributed Denial of Service. Voor zo’n aanval verbindt een hacker verschillende gehackte computers met elkaar in een netwerk. Vervolgens laat hij al deze computers massaal een website bezoeken, waardoor deze door het plotselinge hoge verkeer onbruikbaar wordt.

Naast het ministerie zijn ook de Oekraïense banken Privatbank en Oschadbank slachtoffer. Oschadbank bevestigt de cyberaanval en stelt dat verschillende systemen tijdelijk vertraagd zijn. Privatbank heeft nog niet gereageerd op de aanval.

Momenteel lijkt de impact van de aanval mee te vallen. In de aankomende dagen verwachten experts echter meer digitale aanvallen die overheidsactiviteiten kunnen verstoren. Christian Sorensen, voormalig operationeel leidinggevende van het Amerikaanse Cyber Command, vertelt dat de aanval van Rusland mogelijk bedoeld is om de bovenhand te hebben in latere onderhandelingen. De DDOS-aanval moet daarnaast andere landen afschrikken om zich verder te mengen in het conflict.

Vuile trucs als tactiek

“Het is niet uit te sluiten dat de agressor vuile trucs als tactiek heeft gebruikt, aangezien zijn agressieve plannen niet op grote schaal hebben gewerkt”, aldus het Oekraïense ministerie van Defensie. Daarmee doelt het waarschijnlijk op de grote Russische troepenmacht die zich al weken aan het organiseren is aan de grens tussen Rusland en Oekraïne.

Kiev beschuldigt Moskou er al langere tijd van dat het regelmatig digitale aanvallen uitvoert op het land. Deskundigen stellen dat indien Rusland het land aanvalt, cyberaanvallen zeker weten een belangrijk element zullen vormen. Het doel van de aanvallen is om de kritieke infrastructuur te ontregelen en de communicatie te verstoren.

Slechts een militaire oefening

Vandaag raakte bekend dat Rusland een deel van zijn troepen terugstuurt, aangezien de georganiseerde ‘oefeningen’ zijn afgelopen. Onderwijl bespotte het land de houding van Westen, die in hun ogen paniekerig reageerde op ‘slechts een militaire oefening’. Moskou maakte echter niet bekend hoeveel soldaten het terugtrekt en waar naartoe. Waarnemers van de VS hebben nog geen tekenen van een aftocht waargenomen en blijven sceptisch.

(ns)

Meer