Ondanks stijgende dodentol in verschillende staten, wil Trump zijn Covid-19-taskforce ontbinden

Amerikaans president Trump zegt dat de werkgroep rond de corona-epidemie zal ontbonden worden. In de plaats komt een nieuwe groep die zal focussen op het land te ‘heropenen’.

Al langer dan een maand sterven er elke dag meer dan 1.000 Amerikanen aan Covid-19. Er is steeds meer bewijs dat de pandemie nog lang niet verslagen is in de VS (zie onder).

Economie heropstarten

Toch beweerden Trump en verschillende leden van zijn regering dinsdag dat ze voldoende vooruitgang hebben gemaakt in de virusuitbraak onder controle te krijgen, dat de werkgroep met virologen en epidemiologen die zijn regering adviseert huiswaarts mag keren. Het Witte Huis zal zich vanaf nu concentreren op de economie te heropstarten.

Trump zei dat de werkgroep zal ontbonden word vervangen door een ander adviesorgaan. Daarmee start volgens hem fase twee van de aanpak van de pandemie, waarbij al meer dan 71.000 Amerikanen het leven lieten.

‘We zullen iets hebben in een andere vorm’, zei hij aan de pers toen hij een mondmaskerfabriek bezocht in de staat Arizona. Daar droeg hij een veiligheidsbril maar weigerde hij een mondmasker te dragen. De president prees het werk van de taskforce, die onder leiding stond van vicepresident Mike Pence. Maar volgens de president, die zich vorige week nog luidop afvroeg of we desinfecterende middelen kunnen injecteren om het virus te doden, zei dat het tijd was om te focussen op ‘veiligheid en het heropenen van de economie’.

Pence zei dat de werkgroep haar werk waarschijnlijk tegen het einde van mei zal afronden. Het beheer van de crisis zal dan gedelegeerd worden naar bestaande federale agentschappen.

Hoge dodentol

Ondertussen daalt het aantal nieuwe besmettingen en doden in New York, de ergst getroffen regio. Maar in veel andere staten zijn die cijfers gevaarlijk aan het stijgen. In New Jersey bijvoorbeeld viel er gisteren 334 doden, en ook Pennsylvania bereikte een triest record van 554 dodelijke slachtoffers.

Het gerenommeerd kenniscentrum aan de Universiteit van Washington, het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), heeft haar projectie over het aantal doden door Covid-19 tegen augustus gisteren aangepast, van 70.000 naar 135.000.

De oorzaak volgens het instituut is net de heropening van het land die al aan de gang is. ‘De nieuwe voorspelling reflecteert de toenemende mobiliteit in de meeste Amerikaanse staten met een versoepeling van bedrijfssluitingen en quarantainemaatregelen verwacht in 11 staten tegen 11 mei.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20