Ondanks kritiek op Bitcoin wordt Warren Buffett met zijn beleggingen onrechtstreeks blootgesteld aan de cryptomunt

De beleggersgoeroe Warren Buffett is nooit een grote fan van Bitcoin (BTC) geweest. In het verleden heeft hij de cryptomunt onder meer vergeleken met rattenvergif. Maar de miljardair wordt ondanks zijn kritische houding tegenover de digitale munt met zijn beleggingen alsnog blootgesteld aan Bitcoin.

Buffett is ervoor gekend om beleggingshypes te mijden. De miljardair kijkt in de eerste plaats naar de fundamentals van een bedrijf alvorens hij er ook maar één cent in investeert. Die strategie staat bijvoorbeeld haaks op die van Cathie Wood, CEO van investeringsbeheerbedrijf Ark Invest. Zij schuwt geen risicovolle aandelen en springt meer dan eens op de hypetrein. Zo was ze er bij de beursgang van Robinhood als de kippen bij om een belang in de broker te kopen. Intussen is de koers van dat aandeel al fors gedaald.

Investering in fintech

Het Orakel van Omaha is in veel mindere mate blootgesteld aan dergelijke bedrijven. Al kan ook hij af en toe niet aan de verleiding weerstaan om bijvoorbeeld te investeren in fintech. In 2021 heeft hij met zijn conglomeraat Berkshire Hathaway 500 miljoen dollar geïnvesteerd in de Braziliaanse neobank Nubank.

Uit een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission, red.) afgelopen maandag blijkt dat het investeringsvehikel voor 1 miljard dollar aan aandelen in het bedrijf heeft gekocht. Het betreft zogeheten klasse A-aandelen.

Opvallend: Buffett heeft tegelijk aandelen verkocht in de meer traditionele financiële dienstverleners. Zo heeft hij voor 1,8 miljard dollar aan aandelen van VISA verkocht. Daarnaast deed hij ook voor 1,3 miljard dollar aan aandelen van Mastercard van de hand.

Blootstelling Bitcoin

Het ziet er dus toch naar uit dat Buffett meer en meer oog heeft voor digitale financiële dienstverleningen. Dat neemt niet weg dat hij alsnog kritisch blijft over de cryptomunten. In 2018 vergeleek Buffett BTC met rattenvergif. Sindsdien heeft hij meermaals benadrukt, onder meer in een interview met CNBC, dat Bitcoin “geen waarde” heeft.

Desalniettemin is Buffett met zijn belegging in NuBank alsnog blootgesteld aan de grootste cryptomunt op de markt. De neobank heeft in 2020 het handelsplatform Easynvest overgenomen. Dat platform biedt sinds juni 2021 een Bitcoin-ETF aan. Dat creëert dus extra inkomsten voor het moederbedrijf NuBank, waar Buffett dus mee van profiteert.

Hoe dan ook zitten fondsen die crypto’s volgen in de lift. Volgens de gegevens van Bloomberg Intelligence is dat aantal in 2021 toegenomen van 35 naar 80. De totale waardering van de activa die die fondsen bezitten kwam vorig jaar uit op 63 miljard dollar, tegenover 24 miljard dollar bij het begin van 2021.

Ook andere financiële spelers in de portfolio van Berkshire Hathaway hebben meer en meer aandacht voor crypto’s. Zo kunnen institutionele beleggers bij U.S. Bancorp, één van de banken waarvan Buffett aandelen bezit, sinds vorig jaar beleggen in cryptovaluta’s. Bank of America, nog een bank in de portefeuille van de miljardair, heeft in het najaar van 2021 een onderzoeksdivisie opgericht die zich toespitst op cryptomunten.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.