Ondanks de goedkopere woonleningen kunnen Belgen minder grote woningen kopen dan twee jaar geleden

Ondanks de goedkopere woonleningen kunnen Belgen minder grote woningen kopen dan twee jaar geleden
Immokantoor – Goncalo Fonseca/Bloomberg via Getty Images

Dankzij de recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB) is het prijskaartje van de woonleningen afgenomen. Daardoor is de zogenaamde vastgoedkoopkracht van de Belg dit jaar gedaald. Toch is die toename onvoldoende om ervoor te zorgen dat we even grote woningen kunnen kopen als twee jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van het vastgoedplatform Immoweb.


Key takeaways

  • Volgens de meest recente cijfers van Immoweb kan een gemiddeld Belgisch gezin vandaag een woning kopen van 110 vierkante meter, tegenover 121 vierkante meter bij de start van 2022.
  • In Vlaanderen is de vastgoedkoopkracht het meest afgenomen van de drie gewesten. Sinds januari 2022 is die gedaald van 118 naar 105 vierkante meter.

Duiding: Wat is de vastgoedkoopkracht?

  • Die term verwijst naar de gemiddelde grootte van een woning, uitgedrukt in vierkante meters, die een gezin op een bepaalde locatie kan kopen met een gemiddeld belastbaar inkomen. Er wordt daarbij ook rekening gehouden met onder meer de hypotheekrente.
  • Door de vastgoedprijs te vergelijken met het gemiddeld belastbare inkomen van de gezinnen wordt de betaalbaarheid van vastgoed in kaart gebracht.

Waarom is het vandaag moeilijker om een grotere woning te kopen?

In het nieuws: Immoweb analyseerde twee periodes om te bepalen hoe de vastgoedkoopkracht van de Belg de voorbije jaren is geëvolueerd.

  • Om te beginnen keek het platform naar de periode tussen januari 2022 en januari 2024. Tijdens die tijdspanne is de vastgoedkoopkracht afgenomen met 16 vierkante meter tot 105 vierkante meter. Er zijn volgens Immoweb verschillende verklaringen voor die drastische daling.
    • Zo waren er de stijgende rentevoeten. Die zijn de voorbije twee jaar met gemiddeld 2,4 procentpunten gestegen. Daardoor nam de koopbare oppervlakte met 24 vierkante meter af.
    • De vastgoedspecialist voegt er wel aan toe dat de inkomens tijdens diezelfde periode met 12,7 procent zijn gestegen, waardoor het verlies aan koopkracht gedeeltelijk werd gecompenseerd doordat 13 vierkante meter meer oppervlakte kon worden gekocht.
    • Ook de stijgende vastgoedprijzen hebben een impact op de vastgoedkoopkracht. Die zijn met gemiddeld 4,8 procent gestegen, wat resulteerde in een verdere afname van 5 vierkante meter van de koopbare oppervlakte.
  • Dit jaar was er weliswaar sprake van een ommekeer. Dankzij een versoepeling van het Europese monetaire beleid kunnen de Belgen opnieuw een grotere woning kopen met hetzelfde inkomen. “Toen de rente in november tot 3,13 procent daalde, wonnen de Belgische gezinnen gemiddeld 5 vierkante meter, waardoor hun totale woonoppervlakte 110 vierkante meter bedroeg”, verduidelijkt het vastgoedplatform.
    • “Dit eerste herstel toont de directe invloed aan van het monetaire beleid van de ECB op de vastgoedmarkt en de leencapaciteit van gezinnen”, klinkt het.

Regionale verschillen

Details: Uit de analyse van Immoweb blijkt ook dat de vastgoedkoopkracht niet in alle regio’s even fors is afgenomen.

  • Tussen januari 2022 en januari 2024 daalde de koopkracht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 11,5 procent, van 65 naar 58 vierkante meter. Met de daling van de rentevoeten die in januari 2024 begon, herstelde de koopkracht zich echter tot 61 vierkante meter in november 2024.
  • De Walen zagen de afgelopen twee jaar hun vastgoedkoopkracht afnemen met 12,4 procent van 162 naar 142 vierkante meter. Tegen november 2024 was dit terug gestegen tot 148 vierkante meter.
  • In Vlaanderen was de daling het grootst tussen januari 2022 en januari 2024. Gedurende die twee jaar is de Vlaamse vastgoedkoopkracht gedaald met 14,2 procent van 118 tot 101 vierkante meter. Dit jaar is die alvast opnieuw lichtjes toegenomen tot 105 vierkante meter.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.