Volgens de Vastgoedbarometer van de Federatie van Belgische Notarissen (Fednot) zijn er vorig jaar 17 procent minder woningen verkocht in Vlaanderen. Toch zijn de vastgoedprijzen verder gestegen. Wat is er aan de hand?
Ondanks afname vastgoedtransacties stijgen de Vlaamse woningprijzen verder: hoe komt dat?

Waarom is dit belangrijk?
Door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) is het prijskaartje van een woonlening de voorbije twee jaar fors gestegen. Daardoor kunnen minder mensen de aankoop van een eigen huis of appartement financieren met een krediet.In het nieuws: Het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen is met 17 procent gedaald.
- Een afname van de vraag naar woningen resulteert doorgaans in een prijsdaling, maar in Vlaanderen blijven de vastgoedprijzen in de lift zitten. Volgens de gegevens van Fednot is de prijs van een huis met 3 procent gestegen in vergelijking met 2022. Een appartement is 3,3 procent duurder geworden.
- Een Vlaams huis kostte vorig jaar gemiddeld 358.677 euro.
- Een appartement wisselde toen van eigenaar voor gemiddeld 276.450 euro.
Details: Vlaams-Brabant is de duurste provincie voor wie een woning zoekt. In die provincie betaalde je vorig jaar gemiddeld 420.129 euro voor een dak boven je hoofd.
- Limburg is dan weer de goedkoopste provincie om je vastgoeddroom te realiseren. Een huis aldaar werd in 2023 verkocht voor gemiddeld 307.935 euro.
Waarom blijven de vastgoedprijzen stijgen?
Duiding: Volgens Bart Van Opstal van Fednot zijn er twee verklaringen voor de aanhoudende stijging van de vastgoedprijzen in Vlaanderen.
- Allereerst zijn er de investeerders die vastgoed blijven kopen. Zij hebben daar doorgaans geen woonlening voor nodig. De evolutie van de rente heeft dan ook geen impact op hun investeringsbeslissing. “De investeerders houden op die manier de hoge prijzen in stand”, zegt Van Opstel tegenover VRT NWS.
- Ook het energieprestatiecertificaat (EPC) beïnvloedt de prijs van vastgoed. Duurzame woningen worden duurder, terwijl de prijs van energieverslindende huizen en appartementen zakt. In Vlaanderen geldt er een renovatieplicht voor wie een woning met een EPC-score E of F koopt. In dat geval heb je vijf jaar de tijd om die score te verbeteren tot minstens EPC-label D.
- Dergelijke renovatieprojecten nemen een grote hap uit het budget. Daar komt nog eens bij dat ook het prijskaartje van (duurzame) renovatiekredieten de hoogte is ingeschoten.
- Van Opstal merkt op dat de afkoeling van de vastgoedmarkt een goede zaak is voor wie een energieverslindende woning koopt. “Er kan opnieuw wat onderhandeld worden over de prijs en dat gebeurt ook duidelijk”, klinkt het.
- Bijna 70 procent van de eigendommen in Vlaanderen heeft een EPC-score die voldoet aan de actuele normen.
Minder jongeren op de vastgoedmarkt
Ook dit nog: Minder jongeren kopen een eigen woning. In Vlaanderen was net geen derde van de kopers jonger dan 30 jaar.
- Dat is net de groep die nood heeft aan extra kapitaal om een appartement of huis te kopen. Door de hogere rente hebben ze meer moeite om een krediet af te sluiten. Daar komt nog eens bij dat de banken strenge voorwaarden opleggen. Zo moet je in principe minstens 10 procent, en bij voorkeur minstens 20 procent van de aankoop zelf financieren. De kredietgevers kunnen wel uitzonderingen toestaan, mits respect voor de richtlijnen van de Nationale Bank van België (NBB).
- Volgens een onderzoek van HLN.be, op basis van cijfers van de bankenfederatie Febelfin, blijkt dat de kredietgevers de voorbije negen maanden 35,5 procent van de aanvragen voor een hypothecair krediet hebben geweigerd. Dat is – op coronajaar 2020 na – het hoogste aandeel in de laatste tien jaar.
(cv)