Een groot deel van de Chinese Long March 5B-raket is zondag boven de Indische Oceaan uiteengevallen, aldus het Chinese ruimteagentschap. De NASA is echter kritisch over China’s gebrek aan transparantie over de ongecontroleerde terugval van het 18 ton wegende object.
Op 29 april lanceerde China met succes zijn Long March 5B-raket en daarmee ook de hoofdmodule van zijn permanente ruimtestation. Maar in de nasleep van de lancering werd veel gespeculeerd over waar een deel van die raket naar de aarde zou terugvallen, mogelijk op een dichtbevolkt gebied.
Het grootste deel van de brokstukken verbrandde in de atmosfeer, meldt de Chinese ruimtevaartorganisatie CMSEO. Delen van de 30 meter lange raketkern zouden in de Indische Oceaan gestort zijn, in de buurt van de Maldiven.
Kritiek
De Amerikaanse en Europese ruimtevaartautoriteiten probeerden de voorbije dagen te bepalen waar de kern, die tussen de 18 en 22 ton woog, zou kunnen terugvallen. Hoewel het meest waarschijnlijke scenario de oceaan was, kwam er veel kritiek op de ongecontroleerde terugval van zo’n zwaar object. Zo stortten er in 2020 nog brokstukken van een andere Chinese raket neer in Ivoorkust.
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA was kritisch over het gebrek aan transparantie van China. ‘Het is duidelijk dat China niet voldoet aan verantwoordelijke normen met betrekking tot hun ruimtepuin’, zei Bill Nelson van de NASA.
‘Het is van cruciaal belang dat China en alle ruimtevarende naties en commerciële entiteiten verantwoordelijk en transparant handelen in de ruimte om de veiligheid, stabiliteit, zekerheid en duurzaamheid op lange termijn van ruimteactiviteiten te waarborgen.’
‘Westerse hype’
Het Chinese dagblad Global Times, dat gesteund wordt door de staat, deed de bezorgdheid van de oncontroleerbare raket die schade zou kunnen aanrichten af als een ‘westerse hype’.
‘Het is in de hele wereld gebruikelijk dat de bovenste trappen van raketten opbranden bij het terugkeren in de atmosfeer’, zei Wang Wenbin, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, eerder op een persconferentie.
‘Voor zover ik weet, is de bovenste trap van deze raket gedeactiveerd, wat betekent dat de meeste onderdelen ervan bij de terugkeer in de atmosfeer zullen opbranden, waardoor de kans op schade aan luchtvaart- of grondfaciliteiten en -activiteiten uiterst gering is.’