On the campaign trail in het zuiden: De zes Franstalige partijvoorzitters gingen al in debat, het was allen tegen één

On the campaign trail in het zuiden: De zes Franstalige partijvoorzitters gingen al in debat, het was allen tegen één
Georges-Louis Bouchez (MR), Paul Magnette (PS), Raoul Hedebou (PTB), Rajae Maouane (Ecolo), François De Smet (DéFi) en Maxime Prévot (Les Engagés) – Getty Images

Aan Franstalige kant zit een eerste groot debat met de zes partijvoorzitters er alweer op. Wat opviel, was dat MR alleen stond in dé discussie van de avond: koopkracht.

  • 50 nuances de gauche et nous.” De campagneslogan van de MR werkte duidelijk, over de taalgrens, want iedereen sprak erover. Wie gisterenavond het debat tussen de partijvoorzitters op RTL-TVi zag, kon de Franstalige liberale partij goed begrijpen: het was echt wel een ‘allen tegen één’-situatie. Net waar voorzitter Georges-Louis Bouchez van geniet.
  • Wat de vorm betreft, verliep het debat deze keer netjes, verstaanbaar en zonder voortdurende roeppartijen. Anders dan vorige clashes dus. Elk van de zes hoofdrolspelers (PS, MR, Ecolo, PTB, Les Engagés en DéFi) kreeg telkens één minuut spreektijd. Het grote thema was de koopkracht. En alle Franstalige partijen, zonder uitzondering, willen het nettoloon voor lage en gemiddelde lonen versterken. Budgettaire vragen daarrond kwamen er niet op de Franstalige zender.
  • PS en Ecolo stellen voor om de koopkracht met 300 euro netto per maand te verhogen. Hoe? Paul Magnette (PS), met een evergreen, suggereerde om dit geld te vinden door kapitaal en/of vermogen zwaarder te belasten. Les Engagés, die zelfs 400 netto per maand voorstellen, Ecolo en de PTB waren het daar roerend mee eens. Défi voegde nog het geld van de grote criminaliteit toe. Dat België al het derde Europese land in de ranking is bij belastingen op kapitaal, volgens Eurostat-gegevens, speelde niet mee.
  • De MR kon zich daar tegenover profileren: Bouchez en zijn partij waren de enige die voorstellen de belasting op arbeid te verlagen door geld vrij te maken via een verlaging van de overheidsuitgaven en door tewerkstelling. “Indien Wallonië en Brussel een werkgelegenheidssituatie zoals in Vlaanderen zouden hebben, zou dit 20 miljard euro opleveren aan de staatskas”, benadrukte Georges-Louis Bouchez, die een verschil van 500 euro tussen werk en inactiviteit wil creëren. De manier om tot die ‘Vlaamse’ werkgelegenheid te komen, was echter veel minder duidelijk vanuit de MR.
  • Voor Rajae Maouane, de co-voorzitter van Ecolo, was dit de gelegenheid om een pijl naar de liberalen te schieten: “Wij hebben een fiscale hervorming voorgesteld, maar slechts één partij heeft zich er frontaal tegen verzet: de MR van Bouchez.” Magnette sprong meteen op de kar.
  • En dat werd een constante in het debat: het duo Ecolo-PS, dat samen optrok. Zowel in eigen voorstellen als in hun aanvallen tegen de liberalen: op de thema’s gezondheid en justitie ging het vreemd genoeg voortdurend over de “MR-N-VA”-regering, die volgens hen verantwoordelijk is voor bezuinigingen op essentiële diensten. Herhaaldelijk werd het duo gesteund door de andere voorzitters rond de tafel.
  • In tegenstelling tot de MR werden Les Engagés met zachte hand behandeld, of zelfs zichtbaar begeerd, als toekomstige bruid. De partij van Maxime Prévot is doorgestegen naar 13 procent in de peilingen in Wallonië. Zo zouden Les Engagés wel eens de kingmakers kunnen worden, een rol die de voormalige christendemocraten al lang niet meer hebben gespeeld. DéFi zou hetzelfde kunnen doen in Brussel.
  • Paul Magnette droomde al luidop van een “Olivier” of “Olijfboomcoalitie” (PS-Ecolo-Engagés) voor het zuiden van het land. “We hebben gezien wat centrumrechts heeft opgeleverd. Het is de regering-Michel die zeer slechte herinneringen heeft achtergelaten bij de Walen en Brusselaars,” zo ging het weer over de vorige regering. Overigens exact dezelfde boodschap bij Ecolo, men wil “progressieve regeringen”.
  • Aan het einde van het debat richtte Georges-Louis Bouchez zich rechtstreeks tot Maxime Prévot, en vroeg hem zijn “kamp te kiezen”, terwijl hij de overeenkomsten tussen beide partijen benadrukte. Met een glimlach antwoordde Prévot dat hij geen enkel scenario uitsluit, “behalve van extremen,” en dat de terugkeer van centristische partijen nodig was “om rust te brengen”. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.