Omstreden oud-agent: “Spaanse inlichtingendiensten waren betrokken bij aanslag op Ramblas in Barcelona”

De Spaanse oud-agent José Manuel Villarejo (70) heeft voor het Hooggerechtshof verklaard dat de Spaanse inlichtingendiensten een rol zouden gespeeld hebben bij de aanslagen in Barcelona uit 2017. Volgens Villarejo dienden de aanslagen om de aandacht af te leiden van de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie.

Voormalig agent en politiecommissaris José Manuel Villarejo heeft tijdens zijn rechtszaak voor het Spaans Hooggerechtshof op dinsdag een omstreden theorie aangeraakt. Villarejo verklaarde dat de Spaanse inlichtingendienst (CNI) betrokken zou zijn bij de organisatie van de terreuraanslagen in Barcelona in 2017.

Complottheorie

“Ik ben tot de laatste dag met de CNI blijven samenwerken”, verklaarde Villarejo, die zichzelf voor de rechtbank verdedigt. “Ik heb met hen samengewerkt om de puinhoop van de beroemde aanslag van de ‘imam van Ripoll’ proberen op te lossen, die uiteindelijk een ernstige fout bleek te zijn van Sanz Roldán, die de gevolgen van een kleine schrikactie in Catalonië verkeerd had ingeschat.”

Sanz Roldán was de directeur van de CNI tot zijn pensioen in 2019. Volgens Villarejo organiseerden Roldán en de Spaanse inlichtingendiensten mee de aanslag, om zo het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum te dwarsbomen. De verklaringen sluiten aan bij eerdere uitspraken van Villarejo, waarin hij eerder al beweerde dat de Spaanse inlichtingendiensten hard werk leverden om een stokje voor het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven te steken.

José Manuel Villarejo is echter een zeer omstreden figuur in Spanje. De voormalige politiecommissaris heeft twintig jaar lang illegaal zakenlui afgeluisterd om ze vervolgens te chanteren. Dat zou hem 20 miljoen euro hebben opgeleverd. Het is voor die praktijken dat hij voor de rechter staat. Villarejo riskeert een gevangenisstraf van 109 jaar.

Aanslag in Barcelona

In augustus 2017 vonden in Catalonië kort op elkaar verschillende aanslagen plaats. Tijdens de dodelijkste aanslag reed een moslimextremist met een bestelwagen door het voetgangersgebied van de Ramblas, de bekendste boulevard in Barcelona. Het was de dodelijkste terroristische aanslag in Spanje sinds 2004. Bij de terreurdaad kwam een Belgische vrouw om het leven.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.