Spaans establishment beeft voor José Manuel Villarejo

Een voormalige politieagent die gedurende een periode van bijna twintig jaar illegaal de telefoons van tientallen vooraanstaande Spaanse zakenlieden heeft afgeluisterd, staat vanaf woensdag terecht voor het Nationaal Gerechtshof, de hoogste gerechtelijke instantie van het land.

Volgens het openbaar ministerie heeft José Manuel Villarejo (70) privégesprekken opgenomen om zakenlieden en andere bekenden in diskrediet te brengen en te chanteren. Dat zou hem in die periode bijna 20 miljoen euro hebben opgebracht. 

Geen schandaal groter dan dat van de Spaanse koning Juan Carlos

Uitgelekte fragmenten van Villarejo’s verzameling hebben al tot een reeks schandalen geleid. Onder de geviseerde personen bevonden zich CEO’s van beursgenoteerde ondernemingen, de voorzitter van Real Madrid en Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders. Maar geen schandaal was groter dan het gesprek met Corinna zu Sayn-Wittgenstein, de ex-minnares van de voormalige Spaanse koning Juan Carlos. Haar opmerkingen over de vermeende voorliefde van de ex-monarch voor vele miljoenen aan commissies voor deals met Arabische landen, leidden tot witwasonderzoeken in Zwitserland en Spanje.

Spektakel verzekerd

In een andere zaak wordt Villarejo ervan beschuldigd het brein te zijn achter een poging om documenten te stelen van Luis Bárcenas, een voormalig penningmeester van de toenmalige Spaanse regeringspartij, de Partido Popular (PP), in de periode van de voormalige conservatieve premier Mariano Rajoy. Barcenas werd in 2018 veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf.

De voormalige commissaris zegt dat hij veel geheimen heeft bewaard die het Spaanse establishment aan het wankelen zouden kunnen brengen.  Spektakel is ook verzekerd omdat Villarejo als een van zijn eigen raadsmannen optreedt, wat hem toelaat om zelf getuigen te ondervragen. Hij riskeert 109 jaar gevangenisstraf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20