Omikron besmet meer kinderen dan eerdere varianten: dit zijn de meest voorkomende symptomen

Terwijl kinderen tot nu toe meestal grotendeels buiten schot bleven tijdens deze coronapandemie, lijkt de Omikron-variant daar verandering in te brengen. Hoewel deze mutatie volgens de meeste experts minder vaak besmette personen ernstig ziek maakt, zouden kinderen bij Omikron juist wel vaker symptomen krijgen.

Grootschalige betrouwbare studies – en zeker onderzoeken met peer review – over de Omikron-variant zijn nog steeds zeer schaars. Toch durven de meeste experts al enkele voorzichtige conclusies te trekken over deze variant die in heel wat landen wereldwijd voor een recordaantal besmettingen heeft gezorgd.

Omikron lijkt veel besmettelijker te zijn en verspreidt zich dan ook veel sneller onder de bevolking. Maar aan de andere kant veroorzaakt deze variant minder ernstige ziektesymptomen dan eerdere versies van SARS-CoV-2.

Omikron-symptomen

Gelukkig blijft het ook bij een Omikron-besmetting voor kinderen zeer onwaarschijnlijk dat ze ernstig ziek worden. Wel lijkt deze variant zich meer onder hen te verspreiden en ook vaker (lichte) symptomen te veroorzaken dan eerdere varianten.

De website Insider nam contact op met professor Emma Duncan van de gerenommeerde universiteit King’s College London. Zij is een van de initiatiefnemers van de langlopende ZOE Covid-19 studie, een app die besmette deelnemers dagelijks hun symptomen laat bijhouden.

Op basis van die data bij enkele honderden Omikron-besmettingen in de leeftijdscategorie van 8 tot en 12 jaar lijstte professor Duncan de zeven vaakst voorkomende symptomen op:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Loopneus
  • Niezen
  • Koorts
  • Hoesten

Luchtweginfecties

Ook andere experts die door Insider gecontacteerd zijn, bevestigden grotendeels die conclusie. “De meeste kinderen krijgen symptomen aan de bovenste luchtwegen of een verkoudheid, ongeacht hun leeftijd”, vertelde Dr. John McGuire, hoofd van de kinderafdeling intensieve zorg van Seattle Children.

Een opvallend, maar niet zeer frequent voorkomend Omikron-specifiek symptoom is ‘kroep’. Dat is een luchtweginfectie die kinderen die moeten hoesten, doet klinken als een zeehond of een blaffende hond.

Meer