Omgaan met business relaties – people skills!

 

Zowel in het leven van alledag als in het bedrijfsleven moet je in een heleboel situaties nauw samenwerken met andere mensen. Alleen op die manier ben je immers in staat om een zekere weg naar succes op te bouwen. In een oud gezegde schuilt dan ook absoluut een gedeeltelijke waarheid: “Het is niet belangrijk wat je weet, maar wel wie je kent”. Het gezegde is echter deels misleidend omdat het suggereert dat je je alleen zou hoeven richten op het leggen van de juiste contacten op het moment dat je succesvol wilt zijn. In het bedrijfsleven draait het echter niet alleen om het leggen van bruikbare contacten, maar om succes te oogsten zul je eveneens deze relaties op de juiste manier moeten onderhouden. Je succes zal immers niet aan komen waaien op het ogenblik dat je een indrukwekkende lijst van de mensen in je adressenlijst of als contactpersonen genoteerd hebt.

Voordelen van het hebben van zakelijke relaties

Hoewel er altijd mensen zullen zijn die hun twijfels hebben over eventuele voordelen van het hebben van persoonlijke relaties, zijn er toch een groot aantal manieren om bepaalde contacten te leggen en te onderhouden met mensen die je van pas kunnen komen bij het opbouwen van een carrière, of het succesvol maken van een bedrijf. Op het moment dat je er alles aan doet om vooruit te komen in het bedrijfsleven, maar ook in het leven van alledag, dan zul je regelmatig anderen een helpende hand moeten bieden. Daarnaast kun je over het algemeen ook een heleboel steun en hulp van deze relaties terugverwachten.

Profiteren van andere mensen heeft in de regel een negatieve klank, maar hoeft dat absoluut niet te zijn. In bepaalde gevallen zijn sommige contacten immers noodzakelijk als je hogerop wilt komen in het leven, zowel op het werk als privé. Een paar voorbeelden hoe je je zakelijke contacten aan kunt wenden ten gunste van je eigen succes hebben we hieronder voor je onder de loep genomen. Door deze aandachtig te bestuderen, kun je wel wellicht je voordeel mee doen.

Advies geven en krijgen

Er zijn soms van die momenten dat je je een beetje verloren of verward voelt. Je kunt je dan echter wenden tot mensen die je in het sociale netwerk om je heen hebt verzameld. In de meeste gevallen ken je wel iemand die meer ervaring of kennis op heeft gedaan op een bepaald vakgebied. Door hem, of haar, om advies of tips te vragen, kun je doorgaans weer met frisse moed verder met de dingen waar je aanvankelijk op vast was gelopen.

Het zoeken naar leidraden

Wanneer je op zoek bent naar een baan, uitbreiding van je klantenkring of een bepaalde aanbeveling, dan is het prettig dat je terug kunt vallen op iemand die je een aantal ideeën aan kan reiken zodat je weet waar je de oplossing zou kunnen vinden. Alleen door het onderhouden van nauwe contacten zul je meer kans van slagen hebben. Iemand die over de meest recente kennis, informatie of middelen beschikt, is in dit geval namelijk de aangewezen persoon om je verder te helpen.

Investeringen en de kansen op krediet

Tegenwoordig zul je steeds vaker merken dat het soms vrijwel niet mogelijk is om geld te lenen voor een nieuw bedrijf. Zodra je echter een uitstekende verstandhouding op hebt weten te bouwen met andere mensen in de zakenwereld, dan kunnen ze je wellicht helpen om je het nodige krediet te verstrekken om op die manier toch je bedrijf op te kunnen starten.

Mond op mond reclame

Een heleboel bedrijven zullen je vertellen dat ze vrijwel al hun opdrachten binnen hebben gesleept door middel van verwijzingen die binnen hun netwerk zijn gedaan. Deze verwijzingen kunnen zowel van vrienden of familie komen, maar eveneens van klanten die volkomen tevreden zijn over hun product of dienst. Mond op mond reclame is dan ook een gratis, onpartijdige en erg effectieve manier om meer werk binnen te halen en om je zaak te laten groeien.

Vinden van werk

Ook als je op zoek bent naar een baan kun je vaak door middel van je sociale netwerk succes oogsten. Op het moment dat je op zoek bent naar werk, dan zul je waarschijnlijk op de eerste plaats gaan speuren in allerlei advertenties, dit doen immers 90 procent van alle werkzoekenden, terwijl slechts 10 procent van de beschikbare banen hier te vinden zal zijn. Minimaal 30 procent van de banen kun je daarentegen vinden door een verwijzing van een persoon uit je sociale netwerk. Het is dus van cruciaal belang dat je deze weg leert bewandelen op het moment dat je werk wilt vinden. Hoe meer relaties je opbouwt en onderhoudt, hoe groter namelijk de kans zal zijn dat er iemand is dit je door kan verwijzen naar een interessante vacature.

Mensen om mogelijk mee samen te werken

Als je niet op zoek bent naar een baan, ben je misschien wel op zoek naar nieuw talent. Het zoeken naar nieuw talent mag zonder twijgfel worden beschouwd als één van de beste redenen om gelijke tred te houden met de relaties die je op hebt gebouwd. Je weet immers nooit voor, of met, welke persoon je ooit nog eens gaat samenwerken. Door toedoen van mensen zullen bedrijven namelijk steeds aan verandering onderhevig zijn. Het is dan ook goed mogelijk dat een oud collega op een bepaald moment weer bij je komt werken of dat deze je kan helpen bij het vinden van een nieuwe medewerker voor je bedrijf. Je zou dan ook eenvoudigweg mogen stellen dat hoe meer positieve relaties je opbouwt en onderhoudt, hoe minder vijanden je zult maken en tevens minder stress en spanningen je zult gaan ontwikkelen in je leven. Bovendien zullen al deze positieve contacten je helpen om deuren te openen die anders waarschijnlijk voor je gesloten zouden zijn gebleven.

Bestaande relaties zorgen voor nieuwe contacten

Indien je nauw samenwerkt met een bepaald indrukwekkend persoon, dan is het vaak veel makkelijker om ook met andere belangrijke en/of invloedrijke personen in contact te komen. Zakelijke contacten kunnen immers na verloop van tijd veranderen in hechte vriendschappen, zowel op het werk als in je privésituatie. Door op een goede manier te communiceren met mensen die een positieve invulling aan je leven kunnen geven, kun je meer genieten van de tijd die jullie samen doorbrengen. In sommige gevallen zul je gewoon een drankje willen gaan drinken met een lieve vriend na een dag hard werken, of wat stoom afblazen op het ogenblik dat je baas je weer eens zwaar teleur heeft gesteld. Om die reden is het goed om op een leuke manier om te gaan met andere mensen, en dus ook met je collega’s. Deze mensen zijn immers potentiële vrienden voor het leven waar je nog heel veel plezier van, en mee, kunt hebben.

Hoe bouw je een goede relatie op?

Hoewel e meeste het belang van een goede relatie heus wel begrijpen, weten een groot aantal van hen niet hoe ze met deze relatie om dienen te gaan. Zonder voldoende zorg en inspanning aan een relatie te schenken, zal deze na verloop van tijd verwateren en uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnen. Op het ogenblik dat je een sterke relatie wilt ontwikkelen, dan dien je deze met zorg te koesteren en uiteraard op de juiste manier te onderhouden. Hieronder hebben we een aantal tips en adviezen voor je opgesomd die je kunnen helpen bij het gezond en levendig houden van een relatie, zowel op zakelijk vlak als in je privéleven.

Blijf contact houden met mensen

In contact blijven met mensen klinkt in de regel erg eenvoudig, maar in de praktijk blijkt maar al te vaak dat veel mensen niet weten hoe ze dit moeten doen. Je hebt dit contact namelijk nodig om de relatie te kunnen onderhouden en op het moment dat je al enige tijd niet met iemand hebt gepraat, dan zul je van diens radar verdwijnen. Ook zal deze persoon waarschijnlijk niet direct zitten te springen als je hem, of haar, benadert met de vraag om je ergens mee te helpen.

Je contacten kun je echter levendig houden door zo vaak mogelijk contact te maken met mensen in je sociale netwerk. Wanneer je contacten online verlopen, dan betekent het eveneens dat je dit digitaal netwerk gaande moet houden door bijvoorbeeld conversaties aan de gang te houden. Indien het een collega betreft, of iemand met wie je ooit een visitekaartje hebt uitgewisseld, dan kun je zo nu en dan een e-mail sturen of de betreffende persoon één keer per maand bellen. Door alleen even te informeren hoe het met deze contacten gaat, zul je immers minder snel worden vergeten. Wanneer je bang bent dat je vergeet om met bepaalde mensen contact op te nemen, dan kun je een agenda of kalender gebruiken om je te helpen herinneren aan het feit dat je hem, of haar, moet e-mailen of bellen.

Vertrouwen opbouwen is cruciaal

In geen enkel geval is het verstandig om misbruik te maken van een bepaald persoon. Je moet er zelfs alles aan doen om te voorkomen dat een ander het gevoel krijgt dat er misbruik van hem, of haar, wordt gemaakt. Misbruik maken van iemand zal een goede relatie dan ook binnen een oogwenk volledig te gronde kunnen richten. Bovendien zul je op deze manier al snel een slechte reputatie opbouwen die eveneens andere contacten op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. De sleutel tot het opbouwen van vertrouwen is dan ook eerlijkheid.

Wanneer je bereid om af te zien van je eigen belangen om een ander te kunnen helpen, dan zal al snel duidelijk worden dat je relaties ook echt op je kunnen bouwen. Door altijd het juiste te doen en betrouwbaar te handelen, je zult je relaties zonder twijfel een stuk sterker maken.

Leer om goed te netwerken

Netwerken is één van de voornaamste sleutels waarmee je een succesvolle relatie op kunt bouwen en gelukkig zijn er op dit gebied een heleboel mogelijkheden tot je beschikking. Zo kun je bijvoorbeeld lid worden van de Kamer van Koophandel, een raad van bestuur bij een organisatie zonder winstoogmerk en een organisatie die nieuw startende bedrijven helpt om snel op gang te komen. Daarnaast kun je met zoveel mogelijk verschillende mensen samen gaan werken om zo nieuwe contacten te kunnen ontmoeten.

Deze vorm van netwerken is echter alles behalve formeel te noemen. Je kunt bijvoorbeeld in gesprek raken met iemand bij de sportvereniging waar je lid van bent en daar je voordeel mee doen, bijvoorbeeld bij het krijgen van een baan of het uitbreiden van je klantenkring. Zolang je bezig blijft met het contact maken met andere mensen, dan kun je spreken van een actieve manier van netwerken. Zelfs als je niet een persoon niet echt leuk vindt, kun je jezelf toch een dienst bewijzen door het contact levendig te houden. Een groot netwerk om je heen bouwen van allerlei verschillende mensen kan je immers de meeste kans op succes garanderen.

Bovendien hoef je niet met iedereen even close door het leven te gaan. Door jezelf te blijven, en je dus niet anders voor te doen om een ander te imponeren of in te palmen, kom je doorgaans al een aardig eind. Zelfs op momenten dat je niet volkomen tevreden bent over jezelf zullen er altijd mensen zijn die een kijkje gaan nemen op je social media, zoals Facebook- of Twitterprofiel. Je moet om die reden dan ook altijd zorgen dat deze media up-to-date zijn en regelmatig nagaan of je via deze wegen nieuwe online contacten aan kunt knopen.

Toon interesse in andere mensen

Over het algemeen zullen zelfingenomen personen, die voortdurend over zichzelf praten, niet erg ver komen in het leven. Door het echter slim aan te pakken, dien je dus altijd zelf de eerste stap te zetten. Op die manier zul je niet alleen respect oogsten, maar eveneens een relatie op kunnen bouwen. Het toverwoord zal in dit geval interesse zijn. Door namelijk oprechte interesse te tonen in anderen, door naar hen te luisteren, belangstellend te zijn en hen vragen te stellen over hun werk, maar ook over hun privéleven, laat je zien dat je echt wilt weten wat de ander bezighoudt. De anders zal dat snel onder de indruk zijn van de tijd die je steekt in het luisteren naar hun verhaal en je dit zelfs later nog te herinneren.

Werk hard zal zeker lonend zijn

Mensen zullen eerder willen investeren in iemand die er helemaal voor gaat om uitstekende resultaten te boeken. In een heleboel gevallen zul je dan ook moeten laten zien dat je dit in je mars hebt, voordat je een tegenprestatie mag verwachten, of dat iemand een goed woordje voor je wilt gaan doen. Zodra iemand je vraagt om iets te doen, doe dan altijd net een beetje meer. Zo kun je bijvoorbeeld eerder gaan leveren en zelfs initiatief tonen op punten waar dat wellicht niet expliciet is gevraagd. Het zal je absoluut best wat moeite gaan kosten om relaties met je baas, collega’s, vrienden en familie op te bouwen. Ook zal het maar al te vaak zo zijn dat jij de eerste persoon moet zijn die de eerste stap zal zetten en een ander een plezier gaat doen.

Leg de nadruk op geven en niet op krijgen

Er zullen altijd bepaalde mensen blijven bestaan die alleen maar relaties op willen bouwen om iemand achter de hand te hebben die hen kan helpen op momenten dat ze iets nodig hebben. Probeer een dergelijke houding echter zoveel mogelijk te voorkomen door altijd na te denken over de manier waarop je iemand in je netwerk van dienst zou kunnen zijn. Op die manier zal de kans om een ​​gunst terug te krijgen immers veel groter zijn. Mensen zullen nu eenmaal niet direct voor je door het vuur gaan, zeker als de relatie nog erg pril is.

Leg de nadruk op het leveren van kwaliteit, in plaats van kwantiteit

De meeste mensen willen niets liever dan een goede indruk maken op anderen, maar niet elk contact heeft echter de potentie in zich om ook daadwerkelijk een bruikbare relatie te worden. De uitwisseling van een heleboel visitekaartjes betekent dan ook niet per definitie dat je ook een breed netwerk aan contacten op hebt gebouwd. Je moet je namelijk bezig houden met je zakelijke- en privéleven, dus kun je gewoonweg niet investeren in het onderhouden van relaties met iedereen die je ooit hebt ontmoet.

Dit kun je doen door je realistisch op te stellen en je geen onnodig werk op de hals te halen. Bij het uitwisselen van visitekaartjes is het dan ook de kunst om een goed visitekaartje te pakken te krijgen en de betreffende persoon toe te voegen aan je netwerk. Maar dat wil niet zeggen dat je je direct af moet keren van iedereen die je tegen het lijf loopt alleen vanwege het feit dat je niet weet welk contact het meest veelbelovend zal zijn. Door alles aan te wenden en goed met iedereen om te gaan die later wellicht iets voor je kan gaan betekenen, zul je jezelf niet overweldigen met een overload aan nieuwe mensen met wie je niet in staat zult zijn om contacten te blijven onderhouden.

Fouten vermijden bij het opbouwen van relaties

Wanneer je goed op de hoogte bent van de manieren om contacten op te bouwen en te onderhouden, ben je al in staat om een aantal potentiële valkuilen te vermijden. Helaas is het maken van fouten kenmerkend voor mensenwerk, dus dien je altijd alert te blijven, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je onderstaande fouten ook gaat maken.

Je bepaalde zaken te persoonlijk aantrekken

Sommige mensen zijn op allerlei vlakken ronduit zakelijk te noemen. Erger nog, ze kunnen worden vergeleken met een vampier die zal proberen om ieder ander te gebruiken als ze daarmee hun eigen doelen kunnen behalen. Een heleboel mensen weten namelijk niet eens dat ze dit gedrag vertonen; soms vertonen ze dit gedrag volkomen vanuit hun onderbewuste en de meeste van hen zullen zich zelfs schamen als ze te weten komen dat ze zo handelen. Je moet om die reden dan ook altijd onthouden dat je werkt aan een relatie waar beide partijen voordeel bij hebben. Bovendien dien je eveneens altijd oprecht te zijn en je interesse tonen in deze mensen, hun carrière, hun gezin en de belangen waar jullie je hard voor maken.

Geen waardering tonen naar anderen toe

Iedereen wil graag horen dat zijn, of haar, bijdrage aan een project wordt erkend en gewaardeerd. Het is echter maar al te makkelijk om te vergeten de ander te bedanken voor het werk dat iemand heeft verzet. Hierbij maakt het geen verschil of je nu fysiek werk hebt geleverd of dat je de ander hebt geholpen om een probleem op te lossen. Je kunt altijd proberen om de ander duidelijk te maken hoe dankbaar je bent voor de dingen die voor je zijn gedaan. De personen die je de helpende hand hebben geboden, zullen dan bovendien eerder geneigd zijn om je in de toekomst nog een keer te helpen als dat nodig is.

Vergeet anderen niet bij te praten

Nadat iemand je heeft geholpen om bijvoorbeeld een bepaalde baan te krijgen, of om een prangend probleem op te lossen, dan is het wel zo netjes om hem, of haar, op de hoogte te houden van de gang van zaken en eventuele ontwikkelingen. Ongeacht hun inzet ten gunste van jou, zal het altijd worden gewaardeerd als je iemand laat weten hoe hij, of zij, een bijdrage heeft geleverd aan jouw succes. Bij voorkeur laat je deze mensen zien dat je niet van plan bent om hen direct te vergeten op het ogenblik dat je hebt gekregen wat je wilde.

Goed zijn voor anderen wordt beloond

In elk relatie die je aangaat zal de ander het gewoonweg verdienen om te weten dat je goede bedoelingen oprecht en echt zijn. Indien je je goed opstelt tegenover iemand die dat eveneens voor jou is, dan zal dat zeker worden gewaardeerd. Op het moment echter dat je deze persoon aan op dezelfde manier behandelt, dan zal hij, of zij, zich af gaan vragen wat je motieven hiervoor zijn. De persoon in kwestie kan denken dat je hem, of haar, misbruikt of bedriegt. Door echter iedereen die je ontmoet te behandelen op een gelijke manier, zal je dan ook helpen om oprecht en eerlijk over te komen.

Toekijken als het even wat minder goed gaat

Op momenten dat het even wat minder goed gaat, is het niet verstandig om in paniek te raken, en al helemaal niet om de schuld op een ander af te schuiven. In dit soort situaties kun je een heleboel problemen ondervangen door, of in elk geval te verlichten, door hard te werken en de oorzaak drastisch aan te pakken. Wanneer je je juist opstelt als een positieve, teamspeler in moeilijke tijden, dan kun je je ware aard aan anderen laten zien. Als alles om je heen uit elkaar dreigt te vallen, en dit niet aan jou te wijten is, dan kun je gaan werken aan een oplossing in plaats van met de beschuldigende vinger naar een ander te gaan wijzen.

Niet te trots zijn om je fouten toe te geven

Bij het ontwikkelen van vertouwen is een belangrijk onderdeel laten zien dat je in staat bent om je verantwoording te dragen. Op het moment dat je je fouten weigert toe te geven, en er zelfs over gaat liegen, dan kan een relatie flinke schade oplopen, of zelfs volledig worden geruïneerd. De meeste mensen begrijpen echt wel dat er fouten kunnen worden gemaakt, maar daarover leugens vertellen, zal geen enkel begrip kunnen oogsten.

Niet betrouwbaar zijn naar anderen toe

Net zoals op momenten dat bedrijven hun policy op een oneerlijke, of zelfs een bedrieglijke, manier veranderen, of weigeren om hun verplichtingen na te komen, kan je eveneens iemand werkelijk beledigen door je niet betrouwbaar op stellen of te gedragen. Het is dan ook verstandig om elke afspraak na te komen en bij elke belangrijk overleg aanwezig te zijn. Deze fouten kunnen je namelijk een heleboel relaties gaan kosten. Je persoonlijke waarde voor een ander, ongeacht of dit een collega of een klant is, zal zo groot zijn als de betrouwbaarheid die je laat zien.

Onvoorzichtige en ondoordachte uitspraken doen

Ieder mens maakt fouten tijdens een gesprek, maar je zult in alle gevallen moeten voorkomen dat je dit doet als je een relatie nog aan het opbouwen bent. Een eenvoudige verspreking kan je zelfs veel verlies opleveren op de langere termijn. Om die reden kun je beter nooit te veel drinken (ook niet een beetje) als je aan het netwerken bent. De kans is dan immers aanwezig dat je dingen zegt waar je achteraf spijt van gaat krijgen. Het maakt dus niet uit waar je bent of met wie je bent, je zult altijd jezelf vertegenwoordigen zodat je moet proberen om professioneel te blijven. Bovendien zullen mensen, indien je op een negatieve manier over een ander spreekt die niet bij dit gesprek aanwezig is, zal je gesprekpartner vast op zijn hoede zijn. Hij, of zij, weet namelijk nooit of je ook niet hetzelfde gaat doen over hem, of haar.

Onbetrouwbare mensen om je heen verzamelen

Je zult absoluut worden beoordeeld door een bedrijf waar je mee in zee wilt gaan. Op het ogenblik dat je vrienden of zakelijke relaties bekend staan vanwege hun duistere reputatie of hun constant oneerlijk gedrag, dan zul jezelf ook een soortgelijke reputatie op gaan bouwen. Indien je bijvoorbeeld bepaalde zaken door verwijst naar een persoon die een reputatie heeft met ebtrekking tot oplichting of flessentrekkerij, dan moet je eerst met dit deel van je verleden breken om weer normaal met anderen om te kunnen gaan. Doe je dit immers niet dan zullen mensen uiterst voorzichtig in de omgang zijn als ze zaken met je doen. Je zult ook alles op alles moeten zetten om te bewijzen dat je anders bent dan de onbetrouwbare vrienden of zakelijke relaties, zelfs als je zelf wel met de beste bedoelingen hebt gehandeld.

Te grote geheimzinnigheid gaat tegen je werken

Door zo transparant mogelijk te zijn, zowel op zakelijke- als privégebied voorkom je dat je wordt betrapt op een leugen, of het hebben van geheimen voor een ander. Dit is van essentieel belang omdat het vertrouwen dat de ander in je is verloren, is erg moeilijk weer op te bouwen. Zodra je de schijn tegen hebt en een ander denkt dat je bijbedoelingen hebt, dan kun je in een ommezien het vertrouwen van anderen tijdelijk, maar eveneens blijvend, hebben geschaad. Om een goede relatie op te bouwen, moet je vaak veel moeite doen, maar deze kunnen echter ook in één klap totaal worden geruïneerd als je niet voorzichtig bent. Je dient dan ook altijd, en zelfs koste wat het kost, de eerder genoemde fouten te voorkomen.

Extra overtuigen

Zelfs na het lezen van bovenstaande adviezen en tips kunnen sommige mensen nog steeds sceptisch tegenover het opbouwen van relaties staan. Wellicht dat zij zich wel kunnen vinden in één van de volgende argumenten die pleiten tegen het opbouwen van relaties. Op het moment dat dit bij jou het geval is, dan kun je wellicht een aantal van de tips gebruiken die bij elk argument worden genoemd. Op deze manier kun je zelfs deze kwesties ook prima overwinnen.

Zakelijke relaties maken het lastig om werk niet mee naar huis te nemen

Behalve dat je voldoende tijd besteedt aan het werken aan je liefdesrelatie, vriendschappen en familiaire relaties, is het ook goed om goede relaties op te bouwen met je collega’s, en zelfs met je baas is het ten minste te proberen. Door uit te gaan van dit basisprincipe zal er echter al een heleboel van je tijd en energie op worden geslurpt. Steeds meer mensen klagen dan ook dat ze niet genoeg tijd hebben om meer relaties op te bouwen.

Je dient deze gedachten echter los te laten, al is het inderdaad soms heerlijk om aan het einde van een werkdag gewoon het gedoe op je werk vergeten. Een paar van je collega’s kunnen echter een belangrijke sleutel zijn voor je volgende succesvolle stap in je carrière. Dit betekent echter niet dat je iedereen op je werk moet gaan zien als vrienden, maar probeer wel om twee of drie leuke collega’s een ​​beetje beter te leren kennen.

Een opgebouwd netwerk van zakelijke relaties is niet echt

Je hebt hierboven een helboel kunnen lezen over het opbouwen van een zakelijk netwerk, en wellicht dat je al veel te vaak iets hebt gehoord over het belang van het hebben van bekenden om je heen. Het opbouwen van een relatie, enkel en alleen om van een bepaald persoon te kunnen profiteren, zal echter geen zin hebben, het is namelijk zaak dat je weet waar wat het in het bedrijfsleven of in een vriendschap over gaat. Er zijn namelijk al genoeg mensen die twee gezichten kunnen laten zien en dien al hielen likkend door het leven gaan. Veel sceptici vragen zich dan ook af wat het nut hiervan is.

Het heeft inderdaad geen zin om op deze manier gewoon een soort spel te spelen. Zeker niet als je dat op een slechte manier wenst te doen. Maar dit wil echter niet per definitie zeggen dat je iemand alleen gebruikt voor het opbouwen van een ondersteunend netwerk. Elke goede relatie zal voor beide partijen namelijk voordelig dienen te zijn. Je doel moet dan ook niet zijn om te profiteren als dat mogelijk is, maar juist een ​​gedeeld doel te willen realiseren en anderen in je netwerk te helpen bij het succesvol worden. Anderen zullen je dan eveneens helpen, mits je tenminste eerlijk bent en niet de schijn ophoudt, dan kunnen relaties je een heleboel goede dingen brengen.

Het opbouwen van relaties kost te veel tijd

Op het moment dat je eerste twee struikblokken hebt weten te overwinnen, dan wordt het de hoogste tijd om het belang van goede relaties, en de opbouw ervan, te accepteren. Indien je dit namelijk op de juiste manier doet, dan zal al het werk dat je hierin hebt gestoken zich ruimschoots terugbetalen.

Als je een goede relatie op wilt bouwen, dan zal dat uiteraard heel wat van je tijd in beslag nemen, maar dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Het kan immers ook bijzonder leuk, zeker als je het onderhouden van de lijst met contactpersonen, en het in contact blijven met deze mensen niet alleen beschouwd als zakelijke aangelegenheden Wanneer je je alleen uit bent op het opbouwen van relaties als proces op zich, dan zal dat echter een heel ander verhaal zijn. Zodra je in steeds weer een aantal nieuwe vrienden en collega’s in uw leven verwelkomt, dan kan dat een enorme emotionele boost geven en je een stuk gelukkig maken.

Conclusie

Het hebben, en onderhouden, van relaties zijn essentieel voor het succes van iedere onderneming. Door nauw met andere mensen samen te werken en het ontwikkelen van een goede onderlinge verstandhouding hoort daar vanzelfsprekend ook bij. Op het moment dat je een aantal bondgenoten hebt, die bij lastige kwestie jouw kant zullen kiezen, dan zul je veel verder komen dan wanneer je probeert om een probleem in je eentje op te lossen, of dingen gedaan probeert te krijgen. Je dient er uiteraard wel altijd voor te zorgen dat je voortdurend eerlijk, open en hoffelijk bent ten opzichte van andere mensen. Het helpen van vrienden en collega’s, door hen te voorzien van producten of diensten die ze nodig hebben, kan je dan ook erg ver brengen in het (zaken)leven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20