Om stemmen te winnen belooft Bolsonaro de sociale uitgaven te verhogen. De Braziliaan hoopt zo vrouwelijke kiezers te overtuigen

President Jair Bolsonaro belooft de uitgaven aan sociale zekerheid in zijn land flink te verhogen, om zo zijn positie onder de Brazilianen met een laag inkomen te verbeteren. De zittende president presteerde het afgelopen weekend tijdens de eerste verkiezingsronde een stuk beter dan de meeste opiniepeilers hadden verwacht. De Braziliaan hoopt in aanloop naar de tweede ronde op 30 oktober het laatste zetje te krijgen naar een tweede termijn.

Bolsonaro kondigde deze week aan dat zijn regering in 2023 een extra bedrag van 600 Braziliaanse real, ongeveer 116 euro, zal uitbetalen aan vrouwen die gebruikmaken van ‘Auxílio Brasil’. Dat is het huidige sociale welzijnsprogramma van de Braziliaanse regering. Dat bedrag wordt echter enkel toegevoegd aan het welzijnsprogramma als Bolsonaro voor een tweede termijn wordt verkozen. 

De regering-Bolsonaro heeft ook vervroegde sociale steun voor de maand oktober aangekondigd. Zo worden voedselbonnen en contante steunbetalingen deze maand eerder uitbetaald dan gewoonlijk. Normaal gezien worden deze altijd aan het einde van de maand overgemaakt en nu eenmalig op de 11de.

Overwinning over de streep trekken

Bolsonaro kreeg meer dan 43 procent van de stemmen in de eerste verkiezingsronde op 2 oktober, en werd tweede achter Lula, die 48 procent kreeg. Hoewel beide mannen hoge afwijzingspercentages hebben, komt die van Bolsonaro vooral van kiezers met een laag inkomen, specifiek vrouwen. Met de aangekondigde sociale uitgaven hoopt de president dus een overwinning over de streep te trekken, door die laatste groep te ‘pleasen’.

Bolsonaro ontkent echter dat de sociale investeringen in verband staan met zijn electorale achterstand. “Waarom zouden we arme mensen enkel ondersteunen voor electoraal gewin?”, aldus de Braziliaan. “We komen uit de pandemie en er woedt een oorlog en zij die sociale bescherming nodig hebben, kunnen niet wachten”. 

Tweede ronde

Aangezien afgelopen weekend tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen geen van beide kandidaten een absolute meerderheid behaalde, staat er voor 30 oktober een tweede verkiezingsronde gepland. De rivaal van Jair Bolsonaro, Lula, laat weten dat hij ondanks de kleine marge zal blijven strijden voor de overwinning.

Volgens de peilingen had Lula steevast een comfortabele voorsprong van ruim 15 procent opgebouwd, waardoor de uitslag voor velen een verrassing was. “We hebben de leugen van de peilingen verslagen”, zei Bolsonaro direct nadat de uitslag van de eerste ronde bekend werd gemaakt. Deskundigen zeggen dat uiteindelijk de ‘verborgen stem’ het verschil heeft gemaakt voor Bolsonaro.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20