“Verborgen stem” geeft Bolsonaro herkansing in 2de ronde van Braziliaanse presidentsverkiezingen

In tegenstelling tot wat de peilingen voorspelden, zal een tweede ronde op 30 oktober beslissen wie de volgende president van Brazilië wordt. Luiz Inacio Lula da Silva werd in de meeste peilingen een ruime voorsprong toegedicht en zou zondag al meer dan de benodigde 50 procent van de stemmen halen. Maar dat feestje ging niet door, want zittend president Jair Bolsonaro haalde een pak meer stemmen dan verwacht.

Met meer dan 98 procent van de stemmen geteld, behaalt de kandidaat van de Arbeiderspartij (PT) 48,09 procent van de stemmen, tegen 43,5 procent voor de leider van extreem-rechts. 

“Verborgen stem” maakt het verschil

Bolsonaro, die hoopt op een tweede ambtstermijn, overtreft zo ruimschoots de peilingen en bereidt zich nu voor op een felle campagne. Hij kon dus wel degelijk rekenen op de “verborgen stem”, met name mensen die er liever niet voor uitkomen hem te steunen, maar dat in de intimiteit van het stemhokje wel doen. Sommige peilingen gaven Lula de voorbije dagen een voorsprong tot mogelijk 17 procent, maar zondagavond bleef daar niet eens 5 procent van over.

Luiz Inacio Lula da Silva

Lula was eerder twee termijnen president van het Zuid-Amerikaanse land, van 2003 tot 2006 en van 2007 tot 2011. In 1980 was hij een van de oprichters van de Arbeiderspartij (PT), die uitgroeide tot de belangrijkste linkse politieke partij van Brazilië. Maar in de aanloop naar de verkiezingen van 2018 werd hij veroordeeld voor het witwassen van geld en corruptie en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Tijdens Bolsonaro’s presidentschap zat Lula 580 dagen in de gevangenis, maar hij kwam vrij nadat het Hooggerechtshof de aanklachten tegen hem had afgewezen op basis van technische details en een gebrek aan bewijs. 

De strijd belooft spannend te worden. Lula zal de steun moeten winnen van Simone Tebet en Ciro Gomes, de kandidaten die respectievelijk 4,21 procent en 3,05 procent van de stemmen kregen, wil hij zijn terugkeer naar het presidentschap garanderen.

Jaïr Bolsonaro

De omstreden president Jaïr Bolsonaro wordt de Trump-van-de-Tropen genoemd en kon de voorbije dagen rekenen op steun van een aantal beroemdheden. Onder hen de Braziliaanse stervoetballer Neymar Jr., maar ook Juan Guaido, de door de VS en nog een reeks landen erkende president van Venezuela.

Bolsonaro zou zondag worden afgestraft voor zijn zeer zwakke staat van dienst op het gebied van milieubescherming en vooral voor zijn slechte prestaties op het gebied van economie en zijn aanpak van COVID-19. Maar die afstraffing bleek zondagavond meer op een overwinning.

(mah)

Meer