Om één ei te produceren is 200 liter water nodig

Elk voedingsproduct dat wordt geconsumeerd verbergt in zijn levenscyclus een groot verbruik aan water. Dat zegt de Grace Communications Foundation, gespecialiseerd in informatie rond duurzame ontwikkeling. Deze virtuele waterconsumptie verwijst naar het indirecte gebruik van water om de keten van voedingsproducten van plant tot consumptie te garanderen. Er wordt aan toegevoegd dat 70 procent van de wereldwijde waterconsumptie gelinkt kan worden aan landbouw. Bovendien wordt gewaarschuwd dat de wereldwijde behoefte aan water jaarlijks met één biljoen liter toeneemt. Het gebruik van water in de voeding moet volgens de organisatie dan ook op een alternatieve manier worden georganiseerd.In een rapport maakt de Grace Communications Foundation duidelijk hoeveel water eenvoudige dagelijkse voedingsproducten in hun levenscyclus opslorpen:* Eén kippenei: 200 liter waterEieren hebben een gemiddelde waterconsumptie van 3.300 liter per kilogram. Dat betekent voor een ei van 60 gram een water-voetafdruk van ongeveer 200 liter. Het dagelijkse menu van de kip is vooral gebaseerd op een water-intensieve granenteelt. Daarnaast moet ook water voorzien worden voor drank en irrigatie. Wereldwijd verbruiken legkippen per jaar ongeveer 167 miljard kubieke meter water. Dat vertegenwoordigt 7 procent van de totale waterconsumptie van de dierenteelt in de landbouw.* Een pizza margherita: 1.260 liter waterDe water-voetafdruk van een pizza margherita (725 gram) is vooral te wijten aan de mozzarella-kaas, die ongeveer 50 procent van het totale verbruik vertegenwoordigt, terwijl bloem en tomatenpuree respectievelijk verantwoordelijk zijn voor 44 procent en 6 procent. In de verschillende landen kunnen echter afwijkende waarden worden opgetekend. In Italië is er sprake van 940 liter per kilogram, maar in China en de Verenigde Staten loopt dat op tot respectievelijk 1.370 liter en 1.200 liter, tegenover 540 liter in Frankrijk.* Brood: 1.608 liter waterDe water-voetafdruk van brood is hoofdzakelijk te wijten aan het graan, dat een consumptie van 1.827 liter per kilogram vertegenwoordigt. Graan neemt ongeveer 15 procent van de waterconsumptie van de totale landbouwteelt voor zijn rekening. De water-voetafdruk van de individuele brood-variëteit hangt echter af van de gebruikte graansoort, locatie en productiemethode. Een Franse baguette van 300 gram verbruikt 155 liter water, tegenover 40 liter voor een Duits Kaiser-Brötchen van 60 gram of 460 liter voor de Nederlands brood van 750 gram.* Reep chocolade: 1.700 liter waterCacao-bonen, het basisproduct voor chocolade, hebben een water-voetafdruk van 20.000 liter per kilogram. Bij chocopasta, die ongeveer 97 procent van de water-voetafdruk van cacao-bonen gebruikt, loopt dat echter op tot 24.000 liter, met 34.000 liter voor cacaoboter en 15.600 liter voor cacaopoeder. Met een samenstelling van 40 cacaopoeder, 20 procent cacaoboter en 40 procent suiker (1.800 liter per kilogram), komt één kilogram chocolade aan een water-voetafdruk van 17.000 liter.* Sla: 240 liter waterGroenten consumeren gevoelig minder water dan dierenproducten. Daarom zou de promotie van een vleesvrije maandag, zoals de organisatie voorstelt, een belangrijke stap kunnen zijn voor het terugschroeven van het waterverbruik. Maar ook hier moet vastgesteld worden dat de consumptie tussen de verschillende landen gevoelig kan variëren. Voor sla worden in China en de Verenigde Staten, de twee grootste producenten van de wereld, consumptieniveaus geregistreerd van respectievelijk 290 liter en 110 liter per kilogram.In het rapport wordt nog opgemerkt dat gemiddeld 10 procent van de energieproductie in de Verenigde Staten wordt besteed aan de levenscyclus van voeding van landbouw tot consumptie. Het dagelijkse menu vergt in de Verenigde Staten een waterconsumptie van 5.466 liter. Ongeveer 18 procent van de energie-consumptie van een Amerikaans gezin wordt besteed aan het opwarmen van water.

Meer