Olievondsten maken van Guyana een snelgroeiende economie

Het Latijns-Amerikaans land Guyana werpt zich steeds meer als een belangrijk olieproducent op. Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil heeft immers in het Stabroek Block, voor de kust van Guyana, een zestiende bron gemeld. ExxonMobil zegt inmiddels in het land een geraamde reserve van meer dan acht miljard vaten te hebben.

‘Op amper vier jaar tijd heeft Guyana zich tot een vooraanstaand olieproducent ontwikkeld,’ merkt het persbureau Associated Press op.

Winsten

Uaru, de bron die ExxonMobil zopas heeft ontdekt, bevindt zich ongeveer zestien kilometer van het Liza-veld, dat in december vorig jaar met zijn productie is begonnen. Die activiteit zal de volgende maanden een productie van ongeveer 220.000 vaten per dag opleveren.

ExxonMobil heeft in het gebied al vier schepen die naar bijkomende bronnen op zoek zijn. In de loop van dit jaar zal die vloot nog met een vijfde schip worden aangevuld.

‘ExxonMobil kan in Guyana rekenen op een productiekost van ongeveer 46 dollar per vat,’ zegt Associated Press nog. ‘Die kost ligt ruimschoots onder de actuele olieprijzen. Daarmee is de Guyana-olie bijzonder concurrentieel met de schalieproductie andere diepzeebronnen.’

ExxonMobil krijgt echter zware kritiek voor zijn contract met de overheid van Guyana. Volgens een rapport van de organisatie Global Witness krijgt het land 52 procent van de opbrengsten van de oliebronnen. Dat is volgens Global Witness gevoelig lager dan bij traditionele overeenkomsten, waar de landen tussen 65 procent en 85 procent van de inkomsten uit de vondsten op hun grondgebied ontvangen.

Global Witness zegt dat de regering van Guyana na de eerste vondst van ExxonMobil betere voorwaarden had kunnen afdwingen, maar zouden onervaren bureaucraten onvoldoende druk op het bedrijf hebben uitgevoerd.

Verkiezingen

Dankzij de olievondsten kan Guyana vlug tot de snelst groeiende economie van de Caraïben uitgroeien. Volgens ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan het bruto binnenlandse product van het land volgend jaar mogelijk met bijna 90 procent stijgen.

De inkomsten kunnen een belangrijke impact hebben op de politieke situatie in het land. Begin maart hebben in Guyana algemene verkiezingen plaats. Het land heeft dringend investeringen nodig voor de verbetering van zijn infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.