‘India steekt tegen 2025 China voorbij als grootste olieverbruiker’

Tegen het midden van dit decennium zal India een grotere verbruiker van olie worden dan China. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA).

India zal de volgende jaren belangrijke investeringen in nieuwe raffinaderijen aankondigen. Drie jaar geleden haalde de Indiase vraag naar olie een niveau van 4,4 miljoen vaten per dag. Over vier jaar zal dat volume tot 6 miljoen vaten zijn gestegen.

Kwetsbaar

‘De Indiase binnenlandse olieproductie zal naar verwachting echter slechts marginaal stijgen,’ aldus het International Energy Agency (IEA). ‘Dit maakt het land afhankelijker van de invoer van ruwe olie. Daardoor wordt India kwetsbaarder voor verstoringen in het aanbod vanuit het Midden-Oosten, geopolitieke onzekerheden en de volatiliteit van de olieprijzen.’

Net als de rest van Azië is India sterk afhankelijk van de olievoorraden in het Midden-Oosten. Irak is voor India de grootste leverancier van ruwe olie.

Tijdens de eerste helft van dit decennium zal het groeitempo van de olievraag in India volgens het rapport slechts een beetje hoger liggen dan in China. Daarna zou de kloof echter langzaam groter worden.

In het verbruik van olie staat India momenteel, na China en de Verenigde Staten, nog op een derde plaats. Het land moet meer dan 80 procent van zijn voorraden invoeren. Het International Energy Agency benadrukte wel dat India zijn reserves verder moet uitbreiden.

Raffinage

In de rangschikking over raffinagecapaciteit staat India wereldwijd op een vierde plaats. Het land is voor geraffineerde brandstoffen – vooral benzine en diesel – ook een netto-exporteur.

India heeft momenteel een raffinagecapaciteit van ongeveer 5 miljoen vaten per dag. Maar het land heeft plannen om die capaciteit tegen het midden van het decennium op te trekken tot ongeveer 8 miljoen vaten per dag. Het International Energy Agency voorspelt zelf dat de raffinagecapaciteit van India in vier jaar tijd zal stijgen tot 5,7 miljoen miljoen vaten per dag.

‘India kan de volgende jaren voor investeringen in raffinaderijen een bijzonder aantrekkelijke markt worden,’ aldus nog het rapport. Een aantal grote oliemaatschappijen – zoals Aramco, British Petroleum, Adnoc en Total – zijn al tot investeringen in het land overgegaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20