Oliereus Total steekt zich met nieuwe naam in een groen jasje, maar niet iedereen is overtuigd

De Franse olie- en gasreus Total verandert zijn naam in TotalEnergies. Daarmee wil topman Patrick Pouyanné een streep trekken onder het vervuilende verleden en een transitie naar groene energie accentueren. Of gaat het om groene marketing?

Flashback naar 2016. Lampiris, de Belgische leverancier van groene energie, werd onderdeel van de Franse groep Total. Het leidde tot een stroom aan reacties bij de Lampirisklanten. Want Total, is dat niet geen vervuilende oliereus? Met dat imago van de voorbije decennia wil topman Patrick Pouyanné (foto) nu komaf maken de bedrijfsnaam te wijzigen in TotalEnergies. Dat moet het almaar grotere aandeel van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, en vloeibaar aardgas in Totals aanbod in de verf zetten.

‘Duurzaamheid komt in het hart van onze strategie’, zegt de ‘PDG’, verwijzend naar het klimaatakkoord van Parijs. ‘We willen een antwoord bieden op de uitdaging van de hele wereld en onze sector in het bijzonder: meer energie, minder emissies.’ Nu al gaat ruim een vijfde van Totals investeringen naar hernieuwbare energie. Olieproducten zijn nog goed voor meer dan de helft van de omzet, maar dat zal in het komende decennium zakken naar een derde. ‘We worden een multi-energie groep’, zegt Pouyanné.

Het huidige en het nieuwe logo

‘Greenwashing’

Op veel applaus bij de Franse milieubewegingen kon Total niet rekenen. Integendeel: organisaties als Greenpeace hebben vandaag scherpe kritiek op de Franse energiereus, die ze van ‘greenwashing’ (je ecologischer voordoen dan je bent) beschuldigen.

Alles draait om de reconversie van de grote olieraffinaderij in Grandpuits (nabij Parijs), dat Total de komende weken wil omvormen tot een bioplasticfabriek. Er is een staking aan de gang, omdat er 700 jobs bedreigd zijn. ‘We zeggen niet dat de olieraffinaderij niet moet stoppen. Maar we wijzen het pseudo-reconversieplan van Total af, dat jobs vernietigt én slecht is voor het klimaat’, zegt Greenpeace.

Volgens een front van milieubewegingen en activistische linkse organisaties wordt de olieraffinage gewoon gedelocaliseerd. Volgens hen is de productie die in Grandpuits in de plaats zal komen niet milieuvriendelijk, zoals Total beweert. Of hoe het nieuwe ecologische evangelie dat Total verkondigt, duidelijk nog niet alle harten overtuigd heeft.

Lees ook: Total mag Olympische Spelen Parijs niet sponsoren

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.