Olierally lijkt over zijn hoogtepunt heen

Investeerders verkochten vorige week aardolie in een van de snelste tempo’s in tien jaar. Dat gebeurde nadat een toename van het aantal coronagevallen en een OPEC+-overeenkomst om de productie op te voeren, hen ertoe aanzette hun winsten te nemen.

Veel van het positieve sentiment rond olie en de opbouw van posities door hefboomfondsen die Brent eerder deze maand naar een hoogtepunt van 78 dollar per vat katapulteerden, lijkt sindsdien weggeëbd.

In een groot deel van Noord-Amerika, Europa en Azië neemt het aantal besmettingen met het coronavirus toe, waardoor het verwachte herstel van de passagiersluchtvaart wordt vertraagd. Maandag bevestigde de Amerikaanse regering dat het inreisverbod voor de EU en nog een reeks landen gewoon gehandhaafd blijft. Dat vanwege de opkomst van de Deltavariant. Vooral de brandstofverslindende intercontinentale langeafstandsvluchten zijn daarvan de dupe.

Hefboomfondsen en andere investeerders verkochten vroige week het equivalent van 172 miljoen vaten in de zes belangrijkste futures- en optiecontracten (zie grafiek onder). Het gaat om het snelste verkooptempo sinds juli 2018 en het op vijf na grootste verkoopvolume in meer dan 430 weken.

OPEC-leden en bondgenoten, gezamenlijk bekend als OPEC+, vonden ook een oplossing voor een meningsverschil over de productienormen, dat een akkoord over het verhogen van de productie later in 2021 en in 2022 in de weg had gestaan.

De massale liquidatie vorige week werd voorafgegaan door een einde van de prijsstijgingen. Hefboomfondsen hadden in drie van de voorgaande vier weken al olie verkocht. Nog een teken dat de rally zijn momentum verloor.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20