Wereldwijd stijgen de olieprijzen bij toenemende spanningen in het Midden-Oosten


Key takeaways

  • Brent december futures stegen naar 73,92 dollar per vat.
  • Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie steeg naar 70,20 dollar.
  • Iran lanceerde zijn grootste militaire aanval ooit op Israël.

Zorgen over escalerende spanningen in het Midden-Oosten zorgden woensdag voor een aanzienlijke stijging van de olieprijzen. Brent december futures stegen naar 73,92 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) steeg naar 70,20 dollar op het ogenblik van publicatie van dit artikel.

Deze prijsstijgingen volgen op een stijging van meer dan 5 procent in beide benchmarks op dinsdag. Terwijl het marktsentiment aanvankelijk neigde naar een verzwakking van de wereldwijde economische vooruitzichten die een impact hadden op de vraag naar brandstof, veranderde de situatie snel toen Iran zijn grootste militaire aanval ooit lanceerde tegen Israël.

Toenemende spanningen en marktreacties

Iran verklaarde dat zijn raketaanval afhankelijk was van verdere provocatie en besloot om te escaleren. Daarentegen hebben Israël en de Verenigde Staten vergelding gezworen tegen Teheran, wat de angst voor een breder conflict aanwakkert. Iran waarschuwde voor “enorme vernietiging” als reactie op elke Israëlische actie tegen hen.

Wereldwijde inspanningen gericht op deëscalatie zijn aan de gang. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties belegde een vergadering over het Midden-Oosten en de Europese Unie riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De directe betrokkenheid van Iran, een lid van de OPEC, heeft de bezorgdheid over mogelijke verstoringen van de olietoevoer aangewakkerd. Deskundigen wijzen erop dat de Iraanse productie in augustus met 3,7 miljoen vaten per dag het hoogste niveau in zes jaar bereikte.

Marktanalyse en mogelijke uitkomsten

Capital Economics voegde een laag complexiteit toe en benadrukte de mogelijkheid dat de Verenigde Staten zich in het conflict zouden mengen als de situatie verder zou escaleren, meldde Reuters. Ze benadrukten dat, terwijl Iran goed is voor ongeveer 4 procent van de wereldwijde olieproductie, de mogelijke reactie van Saoedi-Arabië op Iraanse onderbrekingen in de aanvoer ook cruciaal zou zijn. Een panel van ministers van de OPEC en haar bondgenoten (OPEC+) kwamen vandaag bijeen om de markt te beoordelen, maar er werden geen beleidswijzigingen doorgevoerd.

De groep is van plan om vanaf december de productie maandelijks met 180.000 vaten per dag te verhogen. Gezien deze productieverhogingen zullen doorgaan, wordt verwacht dat de bezorgdheid over onderbrekingen in de bevoorrading in het Midden-Oosten zou kunnen verminderen. Gemengde Amerikaanse voorraadgegevens maakten de situatie nog ingewikkelder. De voorraden ruwe olie en distillaten daalden vorige week, terwijl de benzinevoorraden stegen, volgens cijfers van het American Petroleum Institute die gisteren werden gepubliceerd.

Oliebeleggers zullen de Amerikaanse werkloosheidscijfers van vrijdag in de gaten blijven houden, omdat deze naar verwachting van invloed zullen zijn op projecties van monetaire versoepeling door de Federal Reserve, die de algehele economische activiteit zou kunnen stimuleren en daarmee ook de vraag naar olie op de lange termijn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.