De olieprijs zit al enkele weken in dalende lijn. Experts sluiten niet uit dat de prijs opnieuw de hoogte kan inschieten. Zo verwachten sommigen dan die volgend jaar opnieuw de kaap van 100 dollar per vat zal ronden.
Heeft de olieprijs een dieptepunt bereikt?

Waarom is dit belangrijk?
De olieprijzen hebben waarnemers de afgelopen weken verrast. Er werd gevreesd dat de productieknip door het oliekartel OPEC zou leiden tot hogere olieprijzen, maar een dreigende recessie zet de prijzen onder druk.In het nieuws: Heeft de olieprijs een dieptepunt bereikt?
- Vorige week werd voor de derde week op rij een daling van de olieprijs vastgesteld. De prijs van een vat Brent-olie was gezakt tot 72 dollar, en die van een vat WTI-olie zelfs tot 64 dollar per vat. Dat is ver verwijderd van de 120 dollar per vat die afgelopen juni werd bereikt.
- Die daling is zeer verrassend, aangezien de olieproducerende landen (OPEC) vorige maand een productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag hadden aangekondigd. Eerder had Rusland al laten weten de productie terug te schroeven met 500.000 vaten per dag.
- “Nu voelt het aan dat de prijzen een dieptepunt hebben bereikt. Daar zijn meerdere signalen voor”, zegt Ed Morse, wereldwijd hoofd grondstoffenonderzoek bij Citi, tegen de Amerikaanse nieuwssite CNBC.
- Het is een kwestie van vraag en aanbod, en de voorraden zijn in maart en april geslonken, na een toename in eerste twee maanden van het jaar.
Alles hangt af van twee factoren: de kracht van het Chinese herstel en het volgende OPEC+-besluit. Financieel dienstverlener ANZ schat echter dat de wereldwijde vraag naar olie met 2 miljoen vaten per dag zal stijgen, waardoor de markt in 2023 onderbevoorraad zal zijn.
- Het tweede en derde kwartaal zullen nog vrij rustig zijn, maar de Chinese groei zou een eventuele recessie in de VS en Europa tegen het einde van het jaar moeten compenseren.
- Daarom handhaaft de Amerikaanse bank Goldman Sachs haar prognoses voor de olieprijs, zijnde 95 dollar per vat Brent-olie tegen december 2023 en 100 dollar per vat in 2024.
Vooruitblik: Kunnen de olieprijzen ons nog verrassen?
- Veel hangt af van de omvang van de recessie in de westerse economieën en hoe sterk de Chinese economie herstelt. Op dit moment gaat nog niet alles van een leien dakje in Peking. De jongste cijfers over de Chinese economie vallen tegen.
- De Chinese invoer is in april sterk gekrompen, terwijl de uitvoer minder snel toenam. Dat is een signaal dat de binnenlandse vraag zich moeizaam herstelt na drie jaar van zerocovidbeleid.
- In het Westen neemt dan weer het risico op een recessie toe na de jongste rentebesluiten. De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben de rente met 25 basispunten opgetrokken.
- Alle ogen zijn gericht op OPEC en Rusland. Wat is de volgende stap voor het oliekartel? Voorlopig hebben de productieverlagingen niet het gewenste effect gehad.
- Dat komt vooral omdat Rusland de markt nog steeds overspoelt met goedkope olie. Ondanks de aangekondigde productiebeperkingen en westerse sancties zijn de handelsvolumes niet veranderd ten opzichte van voor de crisis. Russische olie heeft andere afzetmarkten gevonden en bereikt Europa zelfs via een omweg.
- Als het risico van een recessie toeneemt en het Chinese herstel hapert, zal het kartel ongetwijfeld zijn productie verder moeten verlagen om de prijzen te verhogen. Maar deze tactiek heeft zijn grenzen. Te dure olie stimuleert het herstel en dus de vraag naar olie niet.
(ns,kg)