De olie- en gasindustrie riskeren een enorm tekort aan arbeidskrachten nu meer dan de helft van de werknemers in de sector de overstap wil maken naar bedrijven die zich bezighouden met hernieuwbare energiebronnen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête, ingekeken door persbureau Reuters.
Oliebedrijven kampen met personeelskrapte wegens “aantrekkingskracht hernieuwbare energiesector”
Waarom is dit belangrijk?
Energiebedrijven, variërend van Royal Dutch Shell en BP tot kleinere exploratiebedrijven, zagen door de coronapandemie in 2020 hun budgetten krimpen en schrapten daarom tienduizenden banen. Nu de vraag naar energie zich herstelt, en energieprijzen overal ter wereld enorme stijgingen kennen, hebben veel bedrijven het moeilijk om opnieuw personeel aan te werven.De enquête, die werd uitgevoerd als onderdeel van een rapport van rekruteringsbedrijf Brunel en Oilandgasjobsearch.com, toonde aan dat 43% van de werknemers de energie-industrie in de komende vijf jaar helemaal wil verlaten.
Op de vraag in welke branche zij werk zouden zoeken, antwoordde 56% van de werknemers in de olie- en gassector die van hernieuwbare energiebronnen. Dat waren er vorig jaar slechts 38,8%.
Klimaatverandering
Olie- en gasbedrijven staan onder toenemende druk van investeerders, activisten en regeringen om meer te doen in de strijd tegen klimaatverandering. Daardoor zijn ze minder aantrekkelijk geworden voor jonge professionals.
Terwijl BP, Shell en veel van hun branchegenoten hun uitgaven voor olie en gas terugschroeven, proberen ze ook hun koolstofarme en hernieuwbare energie-activiteiten snel te laten groeien. Hiervoor moeten ze vaak personeel omscholen.
“Nu meer werknemers naar de sector van de hernieuwbare energiebronnen trekken, is het waarschijnlijk dat velen in de energie-industrie de traditionele sectoren zullen blijven verlaten”, aldus het rapport.
“De hogere salarissen in de sectoren hernieuwbare energie en mijnbouw maken functies in deze sectoren aantrekkelijker, wat de druk op de rekruteerders in de olie- en gassector nog verhoogt.”
Gepensioneerden
Uit het onderzoek bleek dat 10% van de werkgevers gepensioneerden heeft laten terugkomen om vacatures te vervullen, als gevolg van het tekort aan geschoolde arbeid. En 82% van de rekruteerders zegt dat een op de tien openstaande vacatures al meer dan drie maanden onvervuld is.
Overigens meent 31% van de recruiters dat de grootste uitdaging waarmee de energie-industrie wordt geconfronteerd de vergrijzing van de arbeidskrachten is.
Met bijdrage van Belén Zárate Garay. (NS)