Vat olie kost 33% meer dan eind december 2018

De prijs van een vat Brent-olie noteert deze week ruim 33% hoger dan in december vorig jaar. Brent is de in Europa meest verhandelde soort. Een vat Brent kost vrijdag meer dan 67 Amerikaanse dollar. Eind december was dat nog 50 dollar.

De olieprijzen zijn de voorbije 3 maanden fors gestegen. Daarvoor zijn twee redenen:

Venezuela en OPEC

  • Er is de aanhoudende chaos in Venezuela. Zowel de productie zelf als de sancties van de VS ten opzichte van het land hebben het aanbod vanuit Caracas doen dalen.
  • Dan zijn er de OPEC-afspraken, waarbij de olieproducerende landen met de Saoedi’s op kop zich aan de afspraak houden om de olieproductie langzaam terug te schroeven.  [In december 2016 beslisten de OPEC-landen en Rusland om hun productie te beperken. Het akkoord werd al 2 keer verlengd. Tot ieders verbazing werden de opgelegde quota nageleefd, wat de basis legde voor de huidige prijsstijgingen. Al deze landen kunnen snel meer olie op de markt brengen, maar lijken niet geneigd dat te doen.]

VS gaan nog meer olie oppompen

De Amerikaanse president Trump heeft de voorbije maand zijn beklag gemaakt over de stijging en blijft streven naar een stabiel prijsniveau. De benzineprijs is in de VS een zeer gevoelig onderwerp.

De VS hebben plannen om nog eens 4 miljoen vaten per dag extra te gaan produceren. Dat moet mogelijk worden dankzij de winning van schalie-olie. Tegen 2024 zou de  Amerikaanse olieproductie op 19,6 miljoen vaten per dag uitkomen. Experts denken daarom dat er nog weinig rek op de olieprijs zit. De oliemarkten zitten duidelijk gevangen tussen twee concurrerende factoren.

Verder zijn er vragen bij de globale groeivertraging van de economie en de impact van de onduidelijkheid over de handelsakkoorden tussen China en de VS, ‘s werelds twee belangrijkste olieconsumenten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20