Golfstaten zijn de echte winnaars van de oorlog in Oekraïne: IMF verwacht 1,3 biljoen dollar aan extra inkomsten

De torenhoge olieprijzen zullen ervoor zorgen dat de Golfstaten de komende jaren 1,3 biljoen dollar meer winst zullen maken dan normaal, meent het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat terwijl de rest van de wereld gebukt gaat onder een stijgende inflatie en angsten voor een recessie.

Volgens Jihad Azour, IMF-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zullen de Golfstaten in de komende vier jaar goed boeren. In de Arabische wereld bevinden zich een aantal van ‘s werelds grootste olie- en gasproducenten. Onder andere Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Koeweit zullen volgens Azour enorme winsten boeken in de komende jaren.

Door de gestegen prijzen van olie, voornamelijk sinds Oekraïne werd binnengevallen door buurland Rusland, doen de economieën van de landen het nu al bijzonder goed. Zo werd eind juli bekend dat de Saoedische economie tijdens het tweede kwartaal met meer dan elf procent groeide. Ook de economische groei van de VAE lijkt het hoogste punt te bereiken in meer dan tien jaar.

Investeringen in het Westen

De winsten uit olie worden gebruikt om te investeren in onder andere het Westen. Het Public Investment Fund (PIF), het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië, dat zo’n 620 miljard dollar aan activa beheert, heeft in het voorbije kwartaal bijvoorbeeld 7,5 miljard geïnvesteerd in Amerikaanse aandelen zoals PayPal, Amazon en BlackRock. Ook de andere golfstaten hebben enorme investeringsvehikels en door de afgenomen aandeelprijzen is het voor hen enorm voordelig om te diversifiëren in buitenlandse activa. 

Die diversificatie is voor de Golfstaten broodnodig: het is immers niet de eerste keer dat de economieën van de landen het bijzonder goed doen tijdens periodes waarin de olieprijzen hoog staan. Maar volgens berichtgeving van Financial Times worden zulke periodes vaak gevolgd door economische neergangen wanneer de prijs van olie daalt. 

Om die reden willen de mogendheden in de regio andere manieren vinden om hun economieën te steunen. Volgens Azour is het belangrijk dat de Golfstaten de verwachte winsten dan ook “investeren in de toekomst”, waarbij ze zich onder meer voorbereiden op de energietransitie. “Het is een belangrijk moment voor hen om (de ontwikkeling van, red.) sectoren als technologie te versnellen en dit is iets dat hen zal toelaten om de productiviteit te verhogen”, zei de IMF-topman in de regio. 

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20